Първо уволнение заради инцидента със заседналия край Камен бряг кораб. Министъра на транспорта уволни изп. директор на ИА "Морска администрация" к.д.п. Живко Петров. Основната причина за освобождаването - неуспешният опит да се претовари амониевата селитра от кораба и нейното разсипване в морето.

На мястото му е назначен к.д.п. Венцислав Иванов. Междувременно реални действия по изтегляне на кораба и днес няма, въпреки че властите анонсираха, че се разработват пет плана за действие.

Транспортният министър използва думата "саботаж" заради обвиненията, че правителството е закъсняло с действията си, както и заради действията на отговорните институции.

Предстои усилията да се насочат за укрепване на кораба. Водят се разговори с три компании за организацията по претоварване и изтегляне когато времето позволи. Обмисля се да се ползва и хеликоптер.

Транспортният министър Христо Алексиев беше категоричен, че държавата не е закъсняла.

„Няма да позволя саботаж и на администрацията към държавата. Всички критикуват, че служебното правителство се е забавило. Не сме пиратска държава и не можем да превземем кораба“, добави той.

Алексиев постави под въпрос действията на българските власти преди врязването на кораба в скалите. По думите му плавателният съд не е бил отклонен навреме. Не изключи и възможността членовете на екипажа да са били пияни.

Живко Петров научи от bTV, че е освободен.

„Ако има безгрешни, първи да хвърлят камъка. Не е нарочно, не съм предполагал. Мисля, че и собствениците на крана не са го знаели. Оказа се, че грайферът не е съвсем плътен, получи се изтичане, но то не е било целенасочено“, каза той.

По-рано през деня след правителственото заседание и Христо Алексиев и министъра на околната среда и водите Асен Личев заявиха, че каквито и мерки да се предприемат, грижата за околната среда ще е на първо място

Горивото на кораба вече е източено. Оставени са минимални количества, които да поддържат системите на плавателния съд. Обмисля се и вариант за евакуация на 9-членния екипаж на кораба, ако времето се влоши допълнително.

Президентът Румен Радев подкрепи действията на транспортното министерство по случая, но изтъкна, че проблемите са трупани с години 

"Корабът е една картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и с абсолютно неясен резултат. Ето това е, което виждаме в момента. Никакви процедури по отношение на морското спасяване, абсолютно разкапана техника, никаква организация", категоричен бе той.

Въф „Фейсбук“ Деница Сачева от ГЕРБ обяви, че отговорността за кризата е в ръцете на президента

„Не мога да си представя, че един президент с вече пет години стаж в държавното управление, вместо да действа предпочита да се обяснява, оправдава и да търси вина в минало, в което пак е бил президент“, каза тя.

Реални опити по претоварването на кораба и изтеглянето му се очакват в края на седмицата. Според транспортния министър „саботаж“ били и всички изказвания, че е имало замърсяване на Черно море.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!