В момента паралелно се правят пет плана за изваждането на заседналия кораб край Камен бряг и неговото разтоварване. Всяка една технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитят околната среда. Те ще бъдат съобщени по-късно през деня.

Това съобщи на брифинг служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Той заяви, че още днес ще потърси отговорност за неуспеха на операцията досега.

"В момента времето в района на кораба е лошо, има вълни 3-4 бала. Имаме два основни приоритета – околната среда и здравето на хората. Има готовност и за евентуалното на 9-членния екипаж, ако времето се влоши допълнително", обясни Алексиев.

Той отново заяви, че става въпрос за престъпна безотговорност назад във времето. Изтъкна, че липсват разработени процедури как се реагира в такива ситуации. Няма и ресурсна обезпеченост от страна на държавата, както и от страна на частния бизнес.

"Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни, при положение че в закона ясно е записано каква подготовка държавата трябва да има в такива ситуации. С оглед предпазването на околната среда са предприети всички действия и горивото е източено от кораба", поясни транспортният министър.

Министърът на екологията Асен Личев също гарантира, че няма да се допусне увреждане на околната среда, както и да се създават рискове за здравето на населението и увреждане на защитената зона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!