"Говорил съм лично с най-добрата фирма в света, която се занимава със спасяване на кораби. Това е фирма, която е спасявала „Курск“. В момента подготвят план за изтеглянето на кораба край Камен бряг", съобщи служебният транспортен министър Христо Алексиев, който пристигна на място.

Той поясни, че е налице престъпна безотговорност от страна на държавата назад във времето, а те "като екшън герои" трябва да решат тази ситуация. 

„В закона е ясно записано, че държавата трябва да има готовност и процедура при такива случаи, както и ресурсна обезпеченост като техника. Тези дни се оказва, че нищо такова не е свършено и се налага ние в рамките на 3-4 дни да правим нещо, което години не е свършено“, заяви Алексиев.

"Учудващо за мен "Морска администрация" е дала на кораба много време да изготви план за действие - седмица, и още един месец, за да изведе кораба. Това за мен е безумно и затова с моя заповед спрях всички тези действия и мобилизирахме всички налични ресурси - не само в държавата, но и в частните компании", обясни служебният транспортен министър. 

Той заяви, че с Военноморските сили ще укрепят кораба с котви, защото се очакват двуметрови вълни. Мисли се и за това дали е безопасно екипажът да остане на кораба.

Христо Алексиев намекна и за уволнения: „Ще проверя кой по веригата е спал, кой не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен към всички, които отново не са си свършили работата."

Той допълни, че до тях ще се стигне, когато му дойде времето, но с уговорката, че "няма да чакаме много".