Установих сериозна неадекватност затова днес със заповед уволних изп. директор на "Морска администрация" к.д.п. Живко Петров. На негово място поставих к.д.п. Венцислав Иванов. Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев на брифинг.

Алексиев добави, че се е погрижил безпроблемната работа по спасяването на кораба да продължи.

"Ситуацията към момента е следната: горивото на кораба е източено, няма данни за някакво сериозно изтичане на товара в морето, колегите от МОСВ всеки ден са там и правят замерване. На второ място, понеже на кораба има екипаж от девет човека, тяхното състояние и състоянието на кораба се наблюдава ежечасно и има съставен план за евакуация, ако времето се влоши. В момента правим две неща – операция по укрепване на кораба, за да може да се направи ясен план как да се действа от там нататък и се търси прозорец с по-добро време, за да може да влезе кораб с кран, който да постави допълнителни котви", обясни транспортният министър.

Работи се по пет сценария за безопасно извеждане на кораба. Установен е контакт с три салвьорски компании. Същевременно се разработва вариант и товарът да бъде изнесен с хеликоптериТретият вариант е да продължи да се разтоварва с кран.

Алексиев заяви, че нито една технология, която не е одобрена от Министерството на околната среда и водите, няма да бъде използвана и че всичко зависи от времето през следващите дни.

Транспортният министър определи поведението на институциите като неадекватно и коментира, че според него това е саботаж срещу държавата.

"Ще се опитвам да ви държа в течение за всичко, което се случва. Имайте предвид, че аз докато съм министър и представител на държавата, няма да позволя саботажи към държавата, независимо дали по политически или други причини. Няма да позволя саботаж и към администрацията на държавата", категоричен бе той.

По думите му служебното правителство не се е забавило, тъй като ние "не сме пиратска държава" и в момента, в който някой кораб заседне, да го "превземем" на първия ден.

"Има Кодекс на търговското корабоплаване, в който има някакви процедури. Затова е нормално да се даде разумен срок на корабособственика да състави план и да го преведе в действие. В момента, в който видях, че това не се случва поради неадекватни действия на „Морска администрация“, се намесих по най-безкомпромисния начин в ситуацията", каза Алексиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!