Как пристига доматът в България - филмът на Радиана Божикова „Чиста храна“ гледайте в неделя по bTV от 16 ч.

Пътят на домата тръгва от Централна и Южна Америка, минава малко по-късно през Италия и легендата разказва, че един много буден човек от село Куртово Конаре Александър Димитров, който е предприемач, внася домата тайно у нас.

Той пуска семенцата в бастуна си и всъщност първоначално доматът изобщо не е използван масово за произвеждане.

Александър обаче вижда в това потенциал и започва да го развива.

Това село е от малкото села в България, в които все още производството на домати е основен поминък, въпреки че има много трудности, свързани с климатичните промени, големите суши, които застрашават тяхната реколта, има насекоми, с които се борят, но все още това е живо. И е така, благодарение на едни будни хора в местното читалище. 

Вижте още във видеото.