Два месеца след убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица разследващите все още нямат яснота какъв е  мотивът за жестокото престъпление и кой го е извършил. Имат обаче показанията на единствените задържани 7 дни след убийството – близнаците Борислав и Валентин Динкови. Показания, които двамата братя сменят няколко пъти пред криминалисти и психолози. 

Преди няколко дни прокуратурата им повдигна обвинения за укривателство на издирвания с европейска заповед Рангел Бизюрев, но не и за съучастие в убийството на Митко, каквито са исканията на близки роднини и приятели на момчето. Повече от два месеца те протестират в търсене на справедливост.

Разследващите и криминалните психолози, ангажирани по случая, също нямат категорични доказателства, че издирваният с европейска заповед Рангел Бизюрев, е единственият извършител на убийството.

„Когато разкаже обективната истина и поеме отговорност за постъпката си, тя може да не е това, за което се съмняват, това вече ще нареди тотално целия пъзел“, казва криминалният психолог Тодор Тодоров.

Хронология на събитията от фаталния 20 юли

Повече от месец с екипа ни работим по случая и съдействахме на криминалистите за нареждането на убийствения пъзел. Кой е поискал Митко да излезе? Разполагаме с всички негови кореспонденции в социалните мрежи от 20 юли, когато е убит,  както и от дни и месеци преди това. Предоставени са ни от майката на момчето, която сама разби профилите на сина си в Инстаграм и Фейсбук, в търсене на истината за убийството на сина си. Става ясно, че минути преди да излезе от дома си, Митко си е писал с Борислав Динков. В същите минути обаче Митко си пише с непълнолетно момиче, с което имат тайна връзка и за което по-късно разбираме, че и Борислав е харесвал. Първоначално младежът отказва да излезе.

Пет минути след тези кореспонденции на Митко, които се случват по едно и също време, с Борислав и момичето, той излиза от вкъщи и никога не се връща. Защо Митко променя решението си и излиза от вкъщи? Защо се преоблича? Тези въпроси все още не са изяснени от разследващите.

Майка му Атанаска Бакалова добре си спомня какво се е случило в деня, в който момчето изчезва: „Прибрах се от полето на обяд, Митко дойде, помолих го да ми помогне. 12:30 ч. аз влезнах, облякох се и тръгнах за Пловдив. Помолих го да измие чиниите в мивката, той ми каза „няма проблем, маме“. 15:40 ч. най-късно съм си била вкъщи. 15:55 ч. той се прибра. Каза, че е помагал на Боби, боядисвал рамки и помоли, вика: „Мамо ще влезна да се изкъпя, искам малко да отдъхна“. Около 18:05 ч., 18:10 ч. стана от сън. Каза, че е дремнал малко, беше се облякъл и каза, че отива към фитнеса.

Фитнесът и паркът са местата, на които младежите от селото се събират всеки ден.

„20:50, 20:55 ч. той си дойде с колелото. Влезна да се изкъпе, след това седна да вечеря. 21:15, 21:20 ч. излезна отвън на двора. Седнах при него на масата, той си чатеше с някой по телефона. Не ми е казал с кой, но се смееше, беше просто радостен, емоционален, показваше си емоцията“, разказва още майката.

По-късно става ясно, че Митко си е писал с момичето, с което са имали връзка. Тогава на двора на 20 юли вечерта той споделя на майка си, че мисли да се прибере в Стамболийски при баща си.

„Добре, маме. Аз ще поседя още малко на двора и се прибирам“. Това са последните думи, които си разменят майка и син.

„Легнах, погледнах телефона, 23 часа. И в 23:02 усещах изведнъж сякаш нещо ме стисна за гушата, усетих едно заглъхване на ушите, сякаш някакво предчувствие може би е било… оставих телефона, може би 15-20 минути усещах едно сърцебиене, заглъхване…“, спомня си майката на Митко.

Според доказателствата по делото, записите от камерите и показанията на близнаците – Борислав  и Валентин Динкови, точно това е периода 23-23:20 ч., в който Митко е убит.

Хронологично какво се е случило: Митко излиза в 22:55 ч. от вкъщи. Съсед го е чул да казва „Ей сега идвам“. В показанията си Борислав Динков посочва, че пред къща в близост до дома на Митко, двамата с Рангел са били в неговия автомобил и когато той е минал покрай тях Рангел е слязъл от колата, хванал го е за раменете и го е попитал : „Какво си говорил за мен?“. След това му е нанесъл удари в областта на корема 3-4 пъти, следват удари тип апъркъти и още с колене в областта на гърдите. Като всички удари нанесени на Митко са от Рангел. Първоначално Борислав признава, че е ударил Митко на един шамар, после се отрича от тези показания и твърди, че въобще не го е удрял.

„Борислав ме погледна в очите и каза: "Митко искаше 100 лева от мен да ходи на почивка с баща му“. Аз го погледнах и му казах, че това за мен не е истина…Той ме погледна много сериозно и наведе главата надолу и се замисли. В 23:00 часа Борислав бил дошъл пред нас, бил звънял на Митко, бил му писал, но той не му отговарял“, казва Атанаска Бакалова.

Според медицинската експертиза Митко има счупени няколко ребра и счупени носни кости. Фаталният удар, довел до неговата смърт, е именно счупването на носа му.

„Може да е имал и пулс, може да е заровен като куче. Това ми беше казано, че 30 мин след побоя, той е бил жив, той е агонизирал, но е умрял“, споделя майката на Митко.

В обясненията си Борислав твърди, че Рангел е убил Митко. Посочва и мястото на убийството в следствения експеримент. Записи от охранителни камери в Цалапица обаче показват, че вероятно не там са се случили събитията от нощта на 20 юли. Мястото е около 50 метра по-далече от посоченото от Борислав.

Няма промяна в точността на часа на камерите. Мястото е зад пощата, където е засечена да излиза колата на Борислав на загасени фарове.

В показанията си Борислав твърди, че когато се връщат отново не е слизал от колата, слязъл  е само Рангел и е взел телефона на Митко от левия му джоб, като той му казва, че Митко няма признаци на живот. След това по думи на Борислав Рангел е счупил телефона на Митко на две,  изкарал е картата от слота и тръгнали да го изхвърлят на място в близост до дома на Рангел. На 27 юли Борислав сам води разследващите по време на следствения експеримент до мястото, където е изхвърлен телефона.

Минути след като изхвърлят телефона според показанията на Борислав, двамата с Рангел  отново се връщат на мястото на убийството. Мястото, което той посочва за местопрестъпление. При сравнение на кадрите вариантите са два: или е заснет друг бой в същия час, или някой наблюдателен също е видял накъде сочат камерите на читалището.

В кадрите присъстват и момче и момиче. Те са непълнолетни, затова крием тяхната самоличност. В 23 ч. те се намират в близост до местопрестъплението. После двамата отиват до параклис, където са се събрали техни приятели. Минути по-късно телефонът на момичето звъни. Тя се отделя настрани и говори по телефона, след което казва на момчето нещо и той тича към мястото на боя. Минути по-късно се връща. Това се случва, след като на Митко му е нанесен побой. По наша информация, потвърдена от разследващите, момичето разговаря с Борислав по телефона.

След като запознахме разследващите с тези кадри, момчето беше разпитано и се оказа ключов свидетел. Стана ясно, че той знае какво се е случило в нощта на 20 юли. Знаем и ние какво е видял,  каква е била неговата роля и какво му е било наредено да прави.

Какво се е случило ще ви разкажем на по-късен етап с  оглед на това да не пречим на разследването. Момчето е близък приятел на Борислав.

В първите дни, след като Митко е обявен за издирване, по случая работи РУ Стамболийски. Шест дни по-късно случаят е прехвърлен на Криминална полиция в Пловдив. Така на 26 юли са задържани и близнаците Борислав и Валентин по време на семейна почивка в Приморско. По данни на разследващите именно тогава, те вече са имали готови червени паспорти, а един от семейните автомобили е прехвърлен на името на Валентин.

„Най-голямата отговорност, която трябва да поемат, това са служителите на РУ на полицията в Стамболийски, защото със своите действия или бездействия, може да са направили така, че случаят да стане по-сложен за разкриване, отколкото всъщност е, защото това не е сложен случай. Много бих се радвал, ако към определените служители, които са имали ангажираност към случая в самото начало и съответно са проявили действия или бездействия, които да забавят разкриването на случая, се предприемат адекватни мерки“, подчерта криминалният психолог Тодор Тодоров.

Действията и бездействията на служителите от РУ Стамболийски

Какви са били действията или бездействията на полицейските служители от РУ Стамболийски в първите най-важни дни от изчезването на Митко?

„Умишлено никой нищо не правеше шест дни. Шест  дни ние плачехме в полицията, обикаляхме по улицата, да свалим записи, за да видим какъв е автомобилът. За мен това не е нормално, аз отидох за помощ и не получих помощ. Мисля, че умишлено се прикриваха следите, затова 6 дни никой не погледна камери. Г-н Ангел  Керпиев, шефът на районното управление, беше седнал на стола, аз разказвах и плачех за сина си, какво се е случило, как сме го оставили въпросната вечер. Той мълчеше срещу мен и се смееше“, спомня си майката на Митко.

По случая дисциплинарно е уволнен началника на РУ в Стамболийски Ангел Керпиев. Търсим го в град Стамболийски. Отказва коментар.

По нареждане на бившия директора на ОД-МВР Пловдив на 27-ми юли началникът на отдел „Издирване“ е потърсил Рангел на работното му място в Германия. Съобщил е, че е издирван за убийство и оттогава никой не е виждал Бизюрев.

„Огромна проява на некомпетентност – професионална, но има и вариант да е целенасочено. Но това може да стане ясно, ако въпросните колеги в кавички, решат да бъдат достатъчно отговорни и да съдействат по подобен начин“, подчерта Тодоров.

Разполагаме със запис на Рангел в телефонен разговор с негов приятел. Предоставили сме този запис и на разследващите.

„Не знам кой какво ти говори от Цалапица брат, и кой какво ти говори глупости, но аз нямам никакъв проблем с никой. Изобщо не знам за какво става въпрос. Някой бил казал, че съм искал да го бия. Не знам нищо, нито се крия от някой. Полицията с мен е говорила миналия ден, имат ми адресни регистрации и т.н. Нито се крия от някой, нито съм затворил на някой телефона. Нито пък имам нещо общо, брат“, казва Бизюрев на приятеля си.

Според мъжа, откарал Рангел до летището, той  се е държал неестествено.

„Изглеждаше притеснен, не като друг път, леко се претрисаше. Точно казано изглеждаше уплашен. По пътя си говорихме, че Митко е изчезнал. Той ми вика: „Той сигурно е отишъл някъде на море. Два-три дни и ще се прибере.“ Това му бяха думите“, твърди мъжът.

Няколко дни преди внезапно да почине дядото на Рангел, разговаряхме с неговата баба. В името на истината две жени-майката на убитото момче и жената, отгледала издирвания за жестокото престъпление, застанаха пред камерата ни и призоваха Рангел да се прибере и да каже истината.

„Ако участваш по някакъв начин в тежко криминално престъпление, е съвсем разбираемо ти да се изплашиш от това, което се е случило. Да не говорим, че е възможно допълнително да бъдеш донаплашен“, смята Тодор Тодоров.

Във втора част на разследването очаквайте: всичко по хронологията и фактологията на жестокото убийство в Цалапица. Какви са били действията полицаите от РУ Стамболийски в първите дни, в които Митко е обявен за издирване? Какви мерки са предприети спрямо тях? Защо близките на Митко искат нов следствен експеримент и са готови на ексхумация на тялото му? Следва продължение!