Братята Христо и Марин Генчеви са наследници на големият български урбанист и публицист архитект Христо Генчев. Синът Христо също е архитект. Завършил е във Виена, а компанията му за фасадно проектиране е най-голямата от своя тип в Европа. Работил е заедно със световноизвестния архитект Заха Хадид върху библиотеката на Икономическия университет във Виена. Студиото на архитект Генчев има проекти по цял свят, а у нас е автор на визията на Ларгото в София. Заедно с брат си Марин са възпитаници на Класическата гимназия НГДЕК „Свети Константин-Кирил Философ”. Доцент Марин Генчев завършва не архитектура, а медицина във Виена. Той е уважаван неврохирург. Работил е в Института по здравеопазване в Мериленд и е доцент по неврохирургия към Университета в Хайделберг, Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Родителите на майка ни са известни хирурзи и тя искаше да стане поне един от нас лекар. На 19 години не знаете какво искате да правите. Исках да стана архитект, но после разбрах, че брат ми искаше да стане архитект и се отказах. Реших да поема по различен път на развитие”, разкрива Марин Генчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата братя близнаци признават, че наистина имат много силна връзка. „Мислим в синхрон”, споделя Христо Генчев и споделя, че за засилването на връзката им роля е изиграл и спортът. Двамата са били гребци, а при това занимание синхронът е важен.

Архитект Христо Генчев разкри, че не съжалява за проекта на стъклените куполи на Ларгото, въпреки възникналите скандали около него.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези куполи създадоха едно много хубаво пространство отдолу, което се ползва”, смята архитект Генчев, който споделя, че не би се отказал от този проект, ако му го предложат отново, макар че може би ще направи някои неща различно.

Всеки архитект иска да направи проект в родния си град, казва Христо Генчев.

Доцент Марин Генчев също не съжалява за решението си да се върне от Германия в България, въпреки неразбориите в нашата здравна система.

Снимка: btvnovinite.bg

Неврохирургът коментира случая със смъртта на детето в болница, който разтърси българското общество.

„Съчувствам на родителите, но разбирам и колегите. Не вярвам някой лекар съзнателно да е неглижирал случая. Нещата трябва да се успокоят и да се преценят на трезва глава”, смята Марин Генчев, който е убеден, че всички промени в здравната система трябва да бъдат внимателно претеглени, за да не се Предизвиква допълнителен хаос.

От 2018 г. двамата братя започват общ проект, далеч от професиите им - имат блог, в който обсъждат обществено-политически теми. Активни противници са на норвежката система за закрила на децата.

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Генчев има 4 деца, а брат му Марин – 7. Според двамата щастието се крие в изграждането на качествени взаимоотношения, което е било документирано в изследване на Харвард.

Проблемът в новото социално законодателство, според тях, е разглеждането на жените и децата „отделно от техните взаимоотношения” и защитаването на правата им като такива.

„В Истанбулската конвенция се говори само за жената, но няма понятието майка”, смятат братята.

Същият проблем те съзират и в законодателството по отношение на детето. Нашето законодателство за закрила на детето се базира на това, че трябва да се гледат само интересите на детето в риск, без да се гледат желанията на родителите, смятат те.

Проблемът не е в определена държава като Норвегия, а в противоречието между старото законодателство и новите закони, които предстоят да бъдат приети.

Двамата братя смятат, че социалният министър Бисер Петков трябва да се срещне с родителските организации и да чуе техните преитеснения.