Какво уби едно тригодишно дете – болестта или системни грешки в здравеопазването ни? Отговорът на този въпрос е еднакво болезнен за нас, пациентите, и за тях – лекарите, на които разчитаме в критични и не толкова критични моменти от живота си.

Какво уби малкия Алекс – болестта или системни грешки в нашето здравеопазване? За това говориха в студиото лекарите Гергана Николова, която е член на управителния съвет на БЛС и Мария Петрова, която е и адвокат по здравно право.

Каква е причината за смъртта на Алекс, ще може да се каже, след като приключат всички проверки, но за да има такива случаи, явно има проблеми в здравеопазването, като се открояват недостатъчното финансиране и недобрата организация, отбеляза Петрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Голям проблем е и комуникацията между лекари и пациенти, като се достига до всяване на недоверие в медиците до степен, че се правят кампании срещу агресията, която тя поражда, а не се търсят причините за неудовлетвореността на болните, смята Мария Петрова.

„Лекарите всеки ден водим борба с болестта и смъртта. За съжаление, по някой път тази битка се губи, какъвто е случаят с това дете. Това обаче донесе едни последващи реакции, които ще имат много негативни последици в бъдеще с оглед нарастващото недоверие между лекарите и пациентите”, каза д-р Гергана Николова.

Снимка: btvnovinite.bg

Трупа се все по-негативно отношение. Обобщенията хвърлят вината на цялото лекарско съсловие и е много опасно да се слуша само едната страна на историята, смята Николова, която отбеляза, че самата тя е губила дете и болката на родителите на Алекс ѝ е позната.

Детското здравеопазване е недофинансирано, не достига и персонал в спешните отделения, единствено БЛС обаче е повдигнало тези въпроси и не е получило подкрепа от никой и пациентските организации също не са се включили, заяви д-р Гергана Николова.

„Българското здравеопазване се нуждае от своя черна кутия”, казва Мария Петрова, според която трябва да има „добри правила и норми, на които да се базира” здравната помощ у нас, а от години говорим за хаос.

Според Петрова е нужна добра среда за лекарите, без да им се размахва пръст и да се заплашват. Медиците трябва да имат и образование по здравно право.

Тези случаи трябва да се анализират и да се разбере защо се е стигнало до тях, а не да се търси конкретен виновен и да се оплюва някой, категорична е Мария Петрова.

Що се  отнася до решението на премиера Борисов да отстрани ръководителите на болниците, замесени в случая с починалото дете, докато траят проверките, това е световна практика, но начинът по който е било направено противоречи на всички правила и „презумпцията за невинност е била заменена от презумпцията за виновност, докато премиерът каза”, заяви Петрова.

Лекарите се борят да отпаднат лимитите за прегледи на деца при педиатър и специалист уши, нос и гърло и парите да не бъдат лимитирани.

За всички е изключително важно да се подобри „комуникацията лекар пациент и да имаме доверие един към друг”.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!