Продължава проверката за смъртта на 3-годшно момченце, прехвърляно между няколко столични болници. Според първоначалните резултати от експертизата на здравното министерство, детето е починало от тежка двустранна пневмония.

"Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването", коментира лекарката от Педиатрията, която е приела детето. 

Христина Николова – адвокат на семейството, отбеляза, че лекарите имат повече информация, отколкото родителите. По думите й не е коректно да коментират факти, до които родителите на детето нямат достъп. 

"Проверката на практика се извършва от лекари в лечебно заведение върху документация, изготвена от тези лекари. Още в понеделник съм изискала копие от документите и да участвам в тази проверка. Не само, че не са ми се обадили, но и на родителите са казали, че нямат право техен представител да присъства на проверката", заяви адвокатът в предаването "Тази сутрин". 

Вчера сутринта родителите са били извикани в Агенция "Медицински одит", за да им се връчи констативен протокол от проверката, но вместо това, те са вкарани в една стая и са ги накарали да дават писмени обяснения какво точно се е случило, обясни още Христина Николова.   

"Няма спор, че има системни проблеми, безспорен факт е обаче, че не само Алекс, а и други родители с други деца, са стояли там часове наред и са чакали", категорична беше адвокат Николова. 

Тя обясни, че детето е прегледано в Педиатрията при второ ходене на обяд, тогава обаче то е зле и майката връхлита в кабинета. При първото ходене те само са чакали и не се е стигнало до преглед, уточни адвокатът и попита как лекарите преценили, че симптомите му не били много тревожни първия път, след като не са го прегледали. 

Целта на родителите не е да се създава агресия и напрежение, те имат и друго дете, което е лекувано в тази болница и е добре, каза тя.