И прокуратурата ще разследва случая с починалото 3-годишно момченце, обиколило 3 столични болници. Проведени са разпити, иззета е медицинска документация.

Междувременно лекарите, направили първоначалната проверка твърдят, че за детето е направено всичко.

„Твърди се, че това дете е в много тежко състояние, умиращо на пейката пред кабинета, едва ли не. Направения анализ показва 98% процента насищане с кислород на тъканите на това дете. Това е обективен показател, който в този момент показва, че детето няма признаци на дихателна недостатъчност. Няма тежка пневмония. Не е в такова състояние, в което спекулативно се говори, че е”, каза в „Тази сутрин” проф. Иван Летвиненко, който е член на лекарската комисия в СБАЛ „Проф. д-р Иван Митев”.

Четири часа по-късно то се влошава. Според първоначалните резултати от експертизата на здравното министерство момченцето е починало от тежка двустранна пневмония.

„Има такива пневмонии – те са развиват много бързо и са неспасяеми”, добавя проф. Летвиненко.

Адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова е на друго мнение: „Проблемът е друг – защо се е стигнало до там то да бъде толкова увредено и защо е нарушено правото му на достъпна и своевременна медицинска помощ? Има достатъчно медицински проучвания, които казват, че за точно тази диагноза съществено е правилното и своевременно поставяне на диагноза и адекватното лечение”.
 
Според педиатрията забавяне няма, нямало и часове, в които родителите убеждавали лекарите детето да бъде прието.

„Тук въпросът е защо това дете не е хоспитализирано, защото там се чака. Защото това е най-голямата университетска болница. Само на 200 метра се намира инфекциозната болница – а това е инфекциозно заболяване. То не е заведено там, а е заведено в правителствена болница. Значи, за да не го заведат на 200 метра, а на другия край на София, значи състоянието не било толкова спешно”, казва доц. Атанас Мангъров.

В прокуратурата е предаден и видеозапис от родителите. На него било записано унизително отношение на болничния персонал ден след смъртта на детето.