Две седмици продължи третият ремонт на плочките пред стъкления купол на Ларгото. Видно е, обаче, че плочките на емблематичното пространство продължават да са счупени, макар и закрепени по някакъв начин.

До вчера работници са поправяли дефектната настилка. От свършеното може да се види с просто око, че настилката все още е нестабилна, а пък счупените плочки, вместо да бъдат подменени, са залепени. Това обаче е краткосрочното решение,  според проектанта – дългосрочното трябва да се отложи след изборите.

Плочките около стъкления купол на Ларгото поддали заради извънреден натиск. Това беше една от основните тези за причината за състоянието на настилката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не можем да спрем велосипедистите, не можем да спрем достъпа на скейтбордисти, не можем да спрем тези кашпи, като ги пръскат малките камиончета!”, заяви преди две седмици министърът на културата Боил Банов.

Това по проект не e било предвидено. Предвидено било поставените плочки да издържат 100 килограма единичен товар.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние изхождахме от това, че той е за пешеходци и е за пешеходна зона”, отбелязва проектантът на Ларгото Христо Генчев, според когото плочките са счупени, защото са били претоварени.

Първоначално обаче причината за дефектите според общината беше проектантска грешка.

„Направено е едно свободно плуващо покритие, което е идеално за покриви”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

След среща с министъра на културата обаче се оказа, че не проектантът, а строителят ще плати за ремонта. 

Снимка: btvnovinite.bg

Всякакви такива непредвидени разрушения, които са в срока на договора, се поемат от изпълнителя на строителството и ремонтът не е струвал на данъкоплатците нито лев, каза Иван Колев, началник на отдел „Недвижимо културно имущество" към Министерството на културата. 

Проверката на дефектите отчела, че плочките поддали от тежестта на преминаващи върху тях автомобили. А за да се подменят, трябва да се установи кой ги е счупил. Как ще бъде открит извършителят, архитект Генчев не знае и не иска да му се приписват полицейски функции. Докато се търсят виновните, някои от плочките са залепени.

Освен проблемът с камиончетата за поливане на кашпите, друга причина за строшаването на настилката е вандализъм, категоричен е  зам.-директорът на Регионалния исторически музей на София инж. Борис Чилев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Чилев скейтбордистите също носят вина за състоянието на настилката, а освен това чупят и стъклата на куполите. Той обаче смята, за разлика от колегата си от културното министерство, че камиончетата не са толкова тежки, че да нанесат такива поражения на настилката. 

„Не мисля, че това е трайно, това е временно решение, трябва да се обмисли по-сериозен вариант", смята Чилев.

С началото на ремонта беше поставен и срок за предложения какви промени да се направят, за да няма повече дефекти по настилката.   

Засега се предвижда до куполите да бъдат сложени кашпи, които да затрудняват преминаването на коли и да пречат на скейтбордистите да се качват по стъклените куполи. Дали обаче това ще реши проблемът, архитект Генчев не е сигурен.

Трайни решения за проблема ще има след местните избори през есента.

„Смятам че е много неподходящо да се обсъждат технически решения преди избори, защото всяко решение започва да се политизира", казва проектантът на Ларгото Христо Генчев.

„Проектът ще продължи да се развива”, заяви архитект Генчев, който припомни, че това пространство се променя вече 50 години, така че едва ли и това ще бъде окончателното решение за запазване на настилката.

Предстои извършеният ремонт да мине през комисия, която да го приеме, заяви Иван Колев от Министерство на културата. 

Ако не бъде приет обектът, отстраняването на дефектите ще продължи.