Емил Данаилов е травъл фотограф, пътешественик, журналист и главен редактор на списание "Одисей". Обиколил е целия Индокитай, но неговите пътешествия обаче започват от българското село Рибново. Вижте повече за него в поредицата "Фотографите" на Радиана Божикова в предаването "Тази събота и неделя".

Снимка: Емил Данаилов

"Както котките и други животни понякога се отъркват в прахоляка, за да си сменят миризмата на козината, така и човек се отърсва от себе си, докато пътува. Сваля си миризмата от ежедневието, от своите стандартни и стереотипни мисии, с които живее и от които е трудно да избяга", казва Данаилов.

Снимка: Емил Данаилов

"Посетил съм всички държави на полуостров Индокитай", допълва фотографът.

"Аз пътувам, за да се наслаждавам на живота, на срещите ми с хората, на гледките... И ако направя някоя хубава снимка - берекет версин, нали така?", казва Данаилов.

Снимка: Емил Данаилов

"С всеки българин или чужденец, който иска да го водя да снимаме, задължително идваме до Рибново, защото е една земя с необикновена култура и такава атмосфера, която много харесва дори на обръгнали пътешественици. Тук много им харесва, защото е необичайно", казва Днаилов.

"Най-много обичам да снимам хора. Когато мога се връщам при тях и наистина много ги мисля", допълва той.

Снимка: Емил Данаилов

"Животът е по-силен от всичко, той може да победи всяка диктатура. Радостта от живота е неизкоренима и неизтребима", спомня си той за снимка, която прави на момичета в Техеран, забавляващи се във фонтана.

Снимка: Емил Данаилов

"Фотографията се получава, когато снимаш не само с апарата, но и със сърцето си и с очите си. Човекът е едно огледало - ако ти си усмихнат, човекът пред обектива също ще бъде усмихнат", казва той.

Вижте какво още сподели Емил Данаилов във видеото горе.