Красиви гледки, но и среща с интересни истории предлага пътуването по света, което фотографът и журналист Емил Данаилов организира за зрителите на COOLt.

Той подчерта, че се чувства „малко неудобно“ от определението „пътешественик“: „Аз изпитвам един старомоден респект към тази дума, имайки предвид истинските пътешественици от добрите стари времена“.

Именно пътешественическият дух обаче го отвежда в планините на Северен Лаос при племето хмог, където става свидетел на сгледите между бъдещите съпрузи след младите и на други ритуали в началото на новата година за многомилионния народ, пръснат в няколко държави. Отново там снима Долината на каменните делви, които са на около 2000 години, но все още за тях се знае твърде малко.

„По време на Виетнамската война, тъй като голяма част от лаосците поддържат Северен Виетнам, американците изсипват невъобразимо количество бомби, огромна част от тях не са избухнали и все още не е обезвредено всичко“, разказа Данаилов.

От самия Виетнам видяхме кадри на една от природните емблеми на страната – заливът Ха Лонг с неговите около 2000 карстови острова. По думите на Данаилов страната добре използва своите културни и природни забележителности, а освен това и върви уверено по стъпките на Китай.

По пътя си от векове крачи и Колмар в Елзас – типично средновековно градче, пожалено от многобройните конфликти в региона през различните епохи. Отново сякаш извадени от приказка са и градове като Банска Щявница в Словакия, които носят духа на отминалото време.

Емил Данаилов е почитател на планините и кадрите му го доказват: „Татрите са не само красиви планини, но и много красив национален парк. Има пътеки, които се затварят в определени сезони, за да се възстанови природата. Много добре е регламентирано къде може да се влиза с превозни средства“.

Призивът му е да пазим природата чиста и да не оставяме нищо след себе си по време на преход или излет.

Къде би ви предложил Емил Данаилов да се разходите в неделния ден – вижте във видеото!