„Българската публика има музиката в сърцето си. Енергията ѝ е невероятна”. Така разкри впечатленията си след първия си концерт у нас фадо звездата Кука Розета в „Тази събота”.

Мария Изабел Ребело Коуто Круш Розета, по-известна с артистичния псевдоним Кука Розета, е родена през 1981 г. в Лисабон. В музиката тя влиза буквално през църковните врата – през 1999 пее в църковен хор в Сао Жоао до Ещорил. Там се среща с Тиаго Бетанкур. С него основават своя група.

Снимка: btvnovinite.bg

Песента им „Писмо" печели португалския „Златен глобус" за най-добра песен през 2004 г. 3 години по-късно Кука участва в документалния филм „Фадо” на Карлос Саура.

Дебютният й албум през 2011 г., е продуциран от аржентинския музикант и композитор и двукратен носител на „Оскар" – Густаво Сантаолалия. С този албум Кука покорява музикалните сцени по цял свят. През този период тя прави по 120 концерта за година. Следващите ѝ албуми я превръщат в истинска звезда на съвременното португалско фадо.

Куки Розета разкрива, че първоначално е започнала да пее в рок група и много късно по-късно е открила фадото, но впоследствие е разбрала, че това е нейната музика.

„Фадо има вътрешна красота и ни показва поезията, в която живеем”, смята Кука Розета.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен с успех в музиката португалската красавица може да се похвали и с черен колан по таекуондо, както и с умелото каране на сърф. А утрото й започва с медитация и йога.

Розета вече се срещна с българската публика във Варна. Предстои сега в София обаятелната певица да представи последния си албум „Луз”. За срещата си с българската публика тя е подготвила както емблематични фадо класики, така и напълно нови песни.