Ако някой е чувал името Тереза Салгейру, то е покрай кариерата й на водещ вокал в португалската формация Мadredeus от 1987 до 2007 г. В този период талантливата певица се появява и във филма на Вим Вендерс – „Лисабонска  история” (1994), където играе себе си. По това време, Мadredeus е световно музикално явление, а Лисабон е европейска столица на културата.

На 13 октомври Тереза Салгейру пристига за първия си концерт у нас – в Sofia Live Club. Тя ще представи песни от двата си самостоятелни албума и, разбира се, песни на Madredeus, както и други португалски класики. На сцената до нея ще бъдат Жозе Пейксоту – китара, Фабиу Палма – акордеон,  Оскар Торес – бас, и Руи Лобату – перкусии и китара.

Родената през 1969 г. Тереза Салгейру несъмнено е уникален артист и през последните три десетилетия е олицетворение на образа на Португалия пред света. Пътят й в музиката започва през 1986 г., когато тя е на 17 и е поканена да участва в основаването на Madredeus. Следват записите на девет албума с оригинална музика, създадена специално за нейния глас.

Снимка: btvnovinite.bg

Точно 20 години минават в пътуване, а над пет милиона албума са продадени из целия свят. Групата става следващият международно признат артист на Португалия след кралицата на фадо – Aмалия  Родригеш (1920-1999).

За Тереза Салгейру казват, че има дискретно и деликатно присъствие, а излючителният й глас е с първостепенна роля в това музикално приключение. Артисти като Хосе Карерас, Каетану Велозу, Гилберто Джил, Карлос Нунеш и Вим Вендърс я признават за една от най-големите съвременни певици. Този факт проправя следващите стъпки в нейната кариера и сътрудничества с артисти по целия свят.

След много натрупан опит и емоции, през 2011 г. Тереза се оттегля в манастира Арабида, където записва и музиката, и текстовете за първия си изцяло самостоятелен албум. Независимо че с O Mistério (Мистерията, 2012) тя продължава непрекъснатото си пътешествие по света, концертира на различни сцени и пред публика, която с ентусиазъм и любопитство посреща гласа й.

Серия от оригинални аранжименти за мексикански и южноамерикански песни се превръщат в съдържание за специален албум за Мексико – La Golondrina y El Horizonte (Лястовицата и хоризонтът) – със световна премиера на прочутия фестивал Cervantino в Гуанахуато.

O Horizonte (Хоризонтът, 2016), най-новият й засега албум, утвърждава нейните умения да пише музика и текст, изразени в създаването и интерпретирането на оригинален репертоар. Тереза прокарва диря през възвишена, деликатна и дълбока паяжина от емоции, в която демонстрира своята репутация на създател на магическа атмосфера на безспорна красота, пише още критиката.

Наричат концертите й  празник на една 12-годишна солова кариера и призив за осъзнаване на предизвикателствата пред хората в света, в който живеем.

Темата, която дава име на световното й турне, е вдъхновена от  стихотворението на Жузе Сарамагу – „Радост“ (1970). Първоначално, идеята й била да изненада журналистката Пилар Дел Рио (вдовицата на Сарамагу), която присъствала на неин концерт в Мексико и с която Тереза поддържа близко приятелство. За Тереза темата за радостта потвърждава правото на всеки от нас да я изпитва и да я доставя на другите. Тя стига и по-далеч,  считайки за важно да обяви радостта като манифест. Съвсем скоро и частица от България ще има щастието да попие от радостта на тази приказно оцветена португалка.