Кука Розета е невероятно красива и това е първото, с което впечатлява. Когато говори, разбираш, че мъдростта й не натежава, а дава криле на тази крехка жена. А когато запее, разбираш, че молитвата й да бъде инструмент на Божията любов сякаш се е сбъднала...

Португалската певица идва за своята първа среща с българската публика - на 30 ноември в зала "България". На концерта тя ще представи най-новия си албум Luz, заедно с емблематични фадо класики като Estranha forma da vida на любимата й Амалия Родригиш. Ще звучат и съвсем нови и все още неиздавани парчета.

На сцената до нея ще бъдат Педро Оливейра – португалска китара, Диого Клементе – китара, и Фредерико Гато – бас.

Кука Розета – за новата вълна във фадото, за влиянията, за работата с Карлос Саура, за красивите места в Португалия и за най-красивите места, на които е пяла, за мълчанието преди всеки концерт и за споделените молитви.

- Какво представлява новата вълна в португалската музика през погледа на артист от тази вълна

Новото поколение артисти приближи фадото до най-младите хора, вдъхна живот на тази музика и на традицията. Новото поколение носи богатство, защото ние сме толкова много певци на фадо и сме толкова различни. А това е повече от добре за жанра и за португалската музика като цяло.

- Вие самата податлива ли сте на влияния и как се опазвате от това?

Ние несъзнателно сме повлияни от това, което чуваме – от мига, в който сме се родили и после следва нашия житейски опит,  преживявания и чувства. Фадото идва с натрупването на житейския опит. Амалия Родригиш е моето голямо вдъхновение, всички сме повлияни от нея.

- Що за човек е испанският режисьор Карлос Саура?

Удивителен артист, с когото имах невероятната чест да работя в началото на моята кариера. Научих много от него. Той е невероятен и работата с него беше много важна за мен по онова време. Промени ме напълно, а и беше много важно да направя тази промяна. Най-важното, което научих е, че най-красивото изкуство и духовната красота идват отвътре, когато ти даваш истината. Това докосва хората, които слушат фадо.

- Сега имате ли апетити към киното? Или към театъра?

Кино или театър – няма значение, но само, когато става въпрос да изпея нещо. Аз не съм актриса, певица съм и това ми отнема цялото време и е невероятно хубаво.

- Има ли една единствена дума, която за Вас е синоним на думата музика?

Истина.

- Имате ли любимо място в Португалия, което Ви вдъхновява по различен начин?

Гуинчо, Кашкайш (Гуинчо е плаж в бившото рибарско селище Кашкайиш, в северната част на Португалия – бел. ред.)

- Кое е най-красивото място, на което сте пяла?

Кралските дворци в Швеция и Испания, където пях пред техни величества, а също в Лисабон – по време на концерта пред папа Бенедикт XVI, Гоа в Индия, Тбилиси в Грузия и Фабрика де арте Кубано в Хавана.

 - Какво Ви дава тази минута мълчание преди всеки концерт?

Правя всяка сутрин йога и медитация и дихателни упражнения преди да изляза на сцената. Много е важно за мен и моето състояние.

- Има ли молитва, която бихте споделили с повече хора и каква е тя?

Боже, искам да бъда инструмент на твоята любов и ти да донесеш мир чрез моя глас и дух.

Снимка: Cucaroseta.com

Мария Изабел Ребело Коуто Круш Розета, както е пълното й име, е родена през 1981 г. в Лисабон. През 1999 г. започва да пее в църковен хор, в Сао Жоао до Ещорил. Там се среща с Тиаго Бетанкур и заедно правят своя група. Тяхната песен Carta (Писмо) печели Globos de Ouro - португалският “Златен глобус” за най-добра песен през 2004 г. През 2005 г. Кука окончателно решава да се впусне във фадо музиката и през 2006 г. участва в музикалния конкурс Festival RTP da Cancao 2006, а през 2007 г. участва в документалния филм Fados на Карлос Саура, където пее прочутата Rua do Capelao. Дебютният й албум през 2011 г., е продуциран от аржентинския музикант и композитор, и двукратен носител на “Оскар" – Густаво Сантаолалия. Продава се в целия свят, а през този период Кука прави по 120 концерта за година. Следващите албуми, които излизат през две години - Raiz (2013), и платиненият Riu (2015), заедно с Luz (2017), превръщат Кука Розета в звезда на съвременното фадо.