На трапезата за Коледа се поставя всичко, което сме произвели през годината – трябва да има и плодове, запазени от лятото. Това обясни в предаването ”Тази сутрин” по bTV етнологът Анелия Овнарска.
Хлябът на Бъдни вечер също е много важен. Нарича се Боговица и се нарича за раждащия се Бог, в него се поставя късмета – една сребърна пара, но по-късно бабите започват да слагат и повече късмети.
Прави се и хляб Вечерник – с много украса, който се нарича за стопанството. Украсата пресъздава това, което храни хората.
Част от традициите за Коледа е и елхата – тя е сменила традиционния бъдник, който гори в огъня. По старите традиции огънят в огнището не трябва да угасва в тези дни около Коледа.
А за да стане дървото истински бъдник, трябва да бъде миросано – като идеята е да дава топлина и светлина на семейството.
Трите баби от "Фермата" - баба Дешка, баба Янка и баба Данка от Горно Драглище показаха в предаването традиционни коледни ястия. Те споделиха, че за Бъдни вечер най-важен е хлябът, с който започва трапезата и се приготвя по специална местна рецепта.
Бабите очакват много гости за Бъдни вече и Коледа и се приготвят с много и разнообразни гозби.