Eтно рок звездите от Dubioza Kolektiv се събраха в центъра на София за тайно шоу. За балканските нрави, лудите фенове, ракията и за големия си концерт на 5 юли в столицата музикантите говорят пред bTV.

Те са от Босна, но ги обича целият свят. От 2003 г. насам са една от най-успешните инди рок групи, които завладяват публиката с балкански ритми. Песните им се превръщат в хитове с милиони слушания, без да се съобразяват с езиковата бариера. През 2011 г. получават награда на MTV за албума си „Див, див изток“.

Снимка: bTV

Dubioza Kolektiv гостуваха в София с необявен концерт в градинката на „Кристал“ в центъра на София. Оказа се, че и без реклама, босненците създават общност от почитатели около себе си.

„Навсякъде в България, всеки път, когато идваме, знаем, че ще бъде голямо парти със сигурност. Дори това събитие беше като „тайно шоу“. Не сме го обявявали в социалните мрежи, но все пак се събраха много хора и ни дадоха много луда енергия още от първото парче. Но и не сме очаквали нещо по-малко, винаги е така тук“, каза вокалистът Алмир Хасанбегович. 

Dubioza Kolektiv рядко изпълняват песни, които не са част от техния репертоар. Една от тези чужди песни е „София“ на знаменития артист Тодор Колев. С нея доказват, че не само уважават, но и чувстват близка България.

Снимка: bTV

„По българските стандарти имахме малко парти вчера в един клуб и се събудихме със стабилен махмурлук след стабилна употреба на ракия. Това по всички показатели беше добро шоу със страхотна енергия“, разказа Ведран Муягич, бас китара.

Босненската или българската ракия е по-силна?

Снимка: bTV

Това е като да питаш майката чие дете е по-скъпо на сърцето ѝ. Всички я харесват. Не можеш да кажеш - тази е 40, тази 43 градуса, а онази 50. Това няма значение, всеки има свои вкусове. Всички ракии са създадени равни, на този свят.

А дали босненците и българите са толкова близки, колкото ракиите ни?

Според  Алмир българите и босненците са доста еднакви в много неща.

„Нашият манталитет е доста близък. Не е трудно да общуваме помежду си, за да получаваме енергия един от друг“, казва вокалистът.

Като всички артисти, които се развиват и създават публика по нашите географски ширини, Dubioza Kolektiv помнят много случки, свързани с местните нрави.

Имате ли истории, в които се сблъсквате с балканския инат?

Ведран Муягич: Инат? Ние сме виден пример за инат. Идваме от ужасно място и се опитваме да оцеляваме вече 20 години на музикалната сцена и това е пример за един екстремен инат.

Снимка: bTV

А имате ли интересна история, свързана с любовта на балканците към алкохола?

Ведран: Всяка наша история започва с алкохол. Такъв въпрос не може да бъде зададен. Всички интересни истории са такива заради алкохола, поне тук на Балканите. 

Сигурен съм, че имате и истории с фанатични фенове, можете ли да си спомните една случка с такива хора?

Алмир: Има хора, които яростно споделят неща за групата, фенове до мозъка на костите си, които споделят всеки ден по нещо в социалните мрежи

Ведран: Аз имам една история с наистина откачени фенове. През миналия май свирехме в Нидерландия, имахме два концерта в два града на 300 км разстояние един от друг. И фенът, заедно със съпругата си, беше на първия концерт. Шофираме към втория и виждаме как те ни изпреварват по магистралата, за да стигнат преди нас на концерта.

Снимка: bTV

За всичките години, в които са заедно, Dubioza Kolektiv не променят своето най-важни качество - енергията, с която заразяват сцената и своята публика.

Срещата с шумните босненци в разгара на лятото ще бъде на Колодрума в Борисовата градина. Настроението е гарантирано, а дали Dubioza Kolektiv ще донесат от собствената си ракия, предстои да разберем.