Фестивалната столица на България се премести във Велинград по време на дебютното издание на ARTE Feastival, който разтърси курорта от 20 до 22 август. Тридневният празник бе изпълнен с разнообразна програма, отлична музикална селекция и атракции за всеки вкус и възраст. Хиляди пяха, танцуваха, подскачаха и живяха с ритъма на фестивала и позитивната Kolektiv-на енергия на публиката и артистите.

На четирите основни сцени посетителите видяха повече от 40 български и чуждестранни артисти.

Хедлайнери на основната музикална сцена бяха Dubioza Kolektiv, Горан Брегович и Morcheeba. Заедно с тях на голямата сцена видяхме още „Контрол“, Dub Pistols, Деси Добрева и Dian Solo, „Керана и Космонавтите“, Djaikovski, Love Itoya и De-Phazz. След бандите за настроението до края на фестивала се погрижиха диджеите Sandy Rivera, Mahmut Orhan и Roger Sanchez.

На ARTE Fеаstival имаше и специална младежка зона - Young Power сцена, на която се качиха 100 Кила, Михаела Маринова, Михаела Филева, DARA, СкандаУ, Ballan, Victoria Georgieva, Павел и Венци Венц, Andreas the Magician.

Какво се случи на голямата сцена?

Още в петък поляните, където бе разположен фестивалът, се изпълниха с хора. Някои успяха да стигнат навреме и да чуят „Контрол“, които откриха програмата на голямата музикална сцена в 17:30 ч. Предвид петъчния работен ден обаче други позакъсняха.

След „Контрол“ излязоха англичаните Dub Pistols. Комбинацията от брейкбийт, хип-хоп, реге, рага и дъб е музикалната формула, с която Бари Ашуърт и компания вече близо 20 г. не спират да забавляват феновете си. Dub Pistols още повече вдигнаха настроението, а пространството пред сцената се запълваше все повече.

Малко след 21 ч. дойде и редът на хедлайнерите Dubioza Kolektiv. В интервю за btvnovinite.bg момчетата споделиха, че обичат да се връщат в България и затова след „музикалната пауза“ заради пандемията от коронавирус те не пропуснаха отново да се срещнат с „лудите български фенове“.

И така прозвуча U.S.A., а момчетата запяха: „I am from Bulgaria, take me to America“. Продължиха с Volio BiH и Minimal, а до края на вечерта чухме още Free.mp3, Kokuz, Kažu, Boom!, Firma Ilegal, Domaćica 2.0, Vlast i policija и много други. И разбира се No Escape (from Balkan), на която отново се заформи кръг и мощно пого. Пак „потанцувахме“ и босненско танго и изпяхме заедно с Dubioza Kolektiv Himna generacije.

Първи на голямата сцена във втория фестивален ден се качиха Деси Добрева и Dian Solo. Смесицата от български фолклор и модерна електронна денс музика продължи балканската музикална нишка по време на фестивала. На сцената заедно с двамата музиканти се насладихме и на танците на български фолклорен ансамбъл.

Последва „космическият“ глас на Юлия Йорданова, която феновете познават най-вече като Керана. Тя и нейните „Космонавти“ заляха публиката с много позитивна енергия и усмивки. Чухме добре познатите „Цех за сънища“, „Комедиантката“, „Отлагам“ и „Не“.

Един от гвоздеите на вечерта бе Kiril Džajkovski (Djaikovski) - австралийски изпълнител и диджей от македонски произход. Музикантът експериментира смело, съчетавайки балкански дръм енд бейс, допълнен от виртуозни цигулки и брас секция. Djaikovski е смятан за пионер в смесицата на балкански ритми с електронна музика. Чухме някои от безспорните му хитове като Jungle Shadow и Lion's Den, а публиката буквално настръхна от звуците на тромпета и цигулката на сцената.

Естественото продължение на тази „балканска симфония“ бе Горан Брегович. Заедно с него и оркестъра му по традиция на сцената бяха и български народни певици. Чухме както някои от новите му песни, така и добре познатите „Едерлези“, „Месечина“, „Калашников“, In The Death Car (Arizona Dream), Marushka, Underground (Cocek). Цялата публика пя с пълно гърло и танцува до самия край на концерта. Брегович бе изпратен с бурни аплодисменти и хиляди викове.

Пред bTV преди концерта той сподели: „Обичам да свиря в България. Тук музиката ми се приема добре. Усеща се. Тя е много вдъхновена и от традиционните български ритми. Всеки път, когато съм в България, се чувствам като у дома си.“

По време на локдауна музикантът каза, че е писал музика и вероятно догодина ще издаде нов албум.

Освен с прекрасния подбор на музиканти, които успяхме да видим на фестивала, организаторите се бяха погрижили и за специални пироефекти, които наситиха с още „огнен заряд“ изпълненията. Всяка една от вечерите завършваше и с пищна заря:

Не успяхме да останем и за третия фестивален ден, но сме сигурни, че Morcheeba, които бяха хедлайнери, са успели подобаващо да сложат край на тридневния музикален маратон. А ето какво казаха специално за bTV:

Тридневната фестивална програма включи още комедийни стендъп спектакли в Comedy & Cinema Club, разнообразни състезания, демонстрации от световен магьосник, уроци по танци, арт и спортни активности за деца и възрастни, атрактивни кулинарни демонстрации, хубава храна и селекция от напитки на фестивалните барове.

На първата по рода си фестивална комедийна сцена се качиха майсторите на комедията Кръстьо Лафазанов, Михаил Билалов, Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, Кючуков комеди шоу, Димитър Иванов-Капитана, Веселина Бабаджанкова, V for Venеtta, Стефания Колева, Богдана Трифонова и Здрава Каменова и куп други артисти.

Определено ARTE Feastival ще остави уникален почерк върху музикалния календар на България, а второто издание догодина вече се планира.