Британската група Morcheeba беше сред хедлайнерите на фестивала ARTE Feastival, който се проведе за първи път от 20 до 22 август във Велинград.

Скай и Рос от легендарната банда застанаха за ексклузивно интервю пред микрофона на bTV, за да споделят как е преминала за тях последната година, която беше силно белязана от COVID-19 пандемията, какво е чувството пак да се качат на сцената пред хилядите фенове и какво е усещането да свирят отново пред българска публика. 

Добре дошли отново в България! Какво е чувството да се върнете на сцената, имайки предвид пандемията, която ви откъсна от феновете за дълго време?

Рос: Приятно е да сме отново на сцената, пропуснахме толкова много. Миналата година беше първата, в която не бяхме на турне от цели 25 години. Беше много откачено. Промени напълно живота ни, беше невероятно. Прекарахме много време със семействата си - трябваше да прекарвам много време с децата си, да се мотая и да правя разни глупави неща вкъщи, които обикновено никога нямам време да свърша, докато съм на турне или се подготвям за него. Беше много хубаво. Наистина оценяваме всичко. Ние обичаме работата си е чудесно да сме отново на турне. Днес ще бъде първият концерт, на който ще свирим пред голяма публика - без социална дистанция, без маски и всичко останало. Така че това е първият ден, в който се връщаме на работа. И е много приятно, че сме в България, за да направим това.

Можете ли да ми кажете за колко дни е построен Рим? Каква е историята зад един от най-големите ви хитове - "Rome wasn't built for a day"?

Рос: Това беше песен, която аз започнах, като имах един китарен риф в главата. Тъкмо бях започнал да излизам с едно момиче и пишех весело парче. Мисля, че това беше първото весело парче, която някога съм писал. Имах една идея за припева, но брат ми излезе с идеята за "Рим не е построен за един ден". Смисълът е, че трябва да сте търпеливи и че нещата отнемат време. И ако имате нужното търпение, нещата се получават много по-добре. Не прибързвайте с нещата - особено в любовта. Не може да пришпорвате любовта.

Каква е разликата за вас да свирите на самостоятелен концерт и да участвате на фестивал с други изпълнители?

Рос: Наистина е страхотно да си на фестивал с други изпълнители, защото когато си на собствено турне, е малко като златна рибка в аквариум - вси'ко се върти около теб. Наистина е хубаво да свириш на други фестивали - особено ако включват различни типове музика, каквито чухме тук. Горан Брегович имаше концерт снощи и беше невероятно, наистина ни хареса. Стояхме отстрани на сцената и гледахме цялото шоу - беше блестящо! Така че заради такива моменти определено е страхотно да бъдеш на фестивали.

Няколко пъти сте били вече в България. Какво е мнението ви за страната ни и имате ли любима българска песен?

Рос: Обичаме да идваме тук. Наистина харесваме българското червено вино, правите много хубаво вино. Нямам любима българска песен, но обичам българска фолклорна музика и песни. Това е наистина прекрасна и уникална музика. Не звучи като музиката на съседните ви страни - като турската или гръцката. Много е индивидуална и красива, така че наистина много ни харесва. Имаме няколко приятели българи, така че от тях ще разберем кои са най-добрите изпълнители, които да слушаме.

Вижте какво още споделиха за Mocheeba в Ladyzone.bg.