Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев приключи ефектно мандата си и го направи през медиите, а беше редно да използва възможностите, които му дава законът, за да анализира ситуацията около установения от него казус с разликата в заплащането на определени лекарства от различните лечебни заведения, това заяви председателят на ПГ на партия ГЕРБ – д-р Даниела Дариткова.

Наскоро д-р Дечев обяви, че частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от касата, на между 6 и 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници.

НЗОК и цените на лекарствата

За „Тази събота“ Дариткова обясни, че е трябвало управителят на НЗОК да представи фактите пред отговорните институции, които могат да се сезират и да извършат проверка. По думите ѝ след това е трябвало той да оправя обвинения.

„Опитахме институционално да поставим въпроса. Проведохме и двучасов разговор в Комисията по здравеопазване“, допълни тя.

Освен това изтъкна, че държавата полага непрекъснати усилия за регулация на лекарствения пазар. Дариткова твърди, че има мерки, които дава възможност цените на лекарствата у нас да са най-ниски.

Председателят на ПГ на ГЕРБ беше категорична, че анализът на нарушенията не бива да се използва за медиен ефект, а за усъвършенстване на нормативната уредба.

„От изнесените от Дечев факти, не съм убедена, че става въпрос само за проблем с провеждането на обществените поръчки. Очаквам съответните институции да информират за некоректна търговска практика и за некоректни търговци на едро“, допълни тя.

Вотът на недоверие

Дариткова обясни, че партия ГЕРБ подхожда отговорно към готвения от БСП вот на недоверие на тема екология. По думите ѝ е безотговорно в момент на водна криза темата да се политизира и да се търси политически дивидент, вместо да се търсят решения в интерес на хората.

Тя подчерта, че отговорното политическо поведение изисква кризата да бъде анализирана, като заяви, че допуснатите грешки също се отчитат.

„Правителството не спира да заседава и да търси варианти за решаването на водната криза“, коментира Дариткова.

Промените в Изборния кодекс

Относно консултациите за промяна в Изборния кодекс, Дариткова обясни, че е сформирана работна група към Комисията по правни въпроси. Престои следващата седмица съставът и да бъде ясен.

Дариткова обясни, че групата ще се състои от трима представители на всяка политическа сила в Народното събрание. Освен това групата ще използва административния капацитет на Правната комисия, но без да е задължително членовете ѝ да са такива в правна комисия.

Работната група ще се произнесе в срок до три месеца.

Тя обясни, че доверието на избирателите в изборния процес трябва да бъде върнато именно през народните представители, които да гарантират прозрачни избори.

В края на дебатите ще стане ясно дали от ГЕРБ ще подкрепят машинното гласуване.

Болничните

Дариткова подчерта, че всички реформи, които се правят по отношение на временната нетрудоспособност, трябва да се разглеждат в цялост. Според нея единични решения няма да решат проблема със злоупотребите с използването на болничните.

"Надявам се на сериозен анализ, който да покаже откъде идва преразходът", допълни тя. 

Вижте цялото интервю във видеото!