Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е получавал покана за консултациите при президента Румен Радев, посветени на проблемите на Изборния кодекс. Покана не е идвала нито в Министерския съвет, нито в централата на партията, посочиха официално от ГЕРБ.

„Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него“, коментира държавният глава в началото на днешните разговори.

„Бойко Борисов винаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план. Борисов обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес“, отбелязват от ГЕРБ.

На срещата, на която присъстваха представители на БСП и ДПС, президентът изведе проблемите, свързани с машинното и дистанционното гласуване, както и за актуализиране на избирателните списъци. Поиска и по-тежки наказания за купен и манипулиран вот. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според БСП, за да не се стигне до промени в последния момент, добре е работата по промените в Изборния кодекс да започне още сега. ДПС бяха категорични, че всеки български гражданин трябва да има правото да може да избира и да бъде избиран, без ограничения, каквито има в момента.

На консултациите при президента не присъстваха и представители на политическа партия „Воля“.

Те поканиха президента да се включи в новата работна група в Народното събрание. Тя бе създадена вчера от представители на всички парламентарни партии и до три месеца трябва да изготви проект за промени в Изборния кодекс.

„Не омаловажаваме поканата на президента за консултации по темата за промени в изборното законодателство, но според нас дебатът, свързан със законодателни инициативи, трябва да се води на територията на Народното събрание“, коментира зам.-председателят на „Воля“ Кръстина Таскова. Така тя обясни отсъствието им от консултациите при Румен Радев.