Президентът събира законодателната и изпълнителната власт за проблемите в Изборния процес. Срещата при държавния глава започна без управляващите. Разговорите протекоха без представители на ръководството на Министерския съвет, Народното събрание и на представителите на управляващата коалиция.

„Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него“, коментира държавният глава.

Такава покана не е изпращана до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов нито в Министерския съвет, нито в централата на партията, отговориха официално от ГЕРБ.

"Бойко Борисов винаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план. Борисов обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес", посочват от ГЕРБ. 

Машинното гласуване и избирателните списъци 

Президентът изведе като акцент разговорите, свързани с машинното и дистанционното гласуване, както и за актуализиране на избирателните списъци. Поиска и по-тежки наказания за купен и манипулиран вот. 

Това са сериозни проблеми, но ако ще минаваме към други технически устройства, също трябва време. Да не се окаже, както на предните избори, че в закона е предвидено машинно гласуване, но няма време за провеждането на необходимите процедури, подчерта още президентът.

Румен Радев отбеляза и че в Закона за държавния бюджет за 2020 г. няма заделени средства за машинно гласуване. „Затова беше мястото тук на Министерския съвет - да каже ясно своя ангажимент и какво смятат да правят – ще наемаме ли, ще закупуваме ли машини. Винаги е по-рационално да се закупят машини, защото излизат по-евтино“, добави държавният глава. 

Президентът открои актуализацията на избирателните списъци като друга важна тема. Според него това е необходима стъпка, но ще изисква огромна по обем дейност. По думите на държавния глава този въпрос отново е в правомощията и отговорностите на Министерския съвет. „Знам, че не им се иска на управляващите, неудобен е за тях, но той е от полза за българските граждани и българската демокрация и трябва да се случи“, заяви още президентът.

Снимка: Ладислав Цветков

Позициите на БСП и ДПС 

Според БСП, за да не се стигне до промени в последния момент, добре е работата по промените в Изборния кодекс да започне още сега. ДПС бяха категорични, че всеки български гражданин трябва да има правото да може да избира и да бъде избиран, без ограничения, каквито има в момента.

„Проблемите на изборния ни процес отдавна са известни, те бяха потвърдени и от изтеклите два избора през изминалата година. Те не се решават през годините по няколко причини, една от които е, че тази тема се отваря винаги в навечерието на поредния избор“, заяви Крум Зарков от БСП.

„Във времето парадигмата за промяна на изборното законодателство е била да се улесняват българските граждани, да могат упражнят конституционните си права. Обикновено властимащи променят по тяхно усмотрение законодателството, така че да имат според техните разбирания, авантаж на първи предстоящи избори", отбеляза лидерът на ДПС - Мустафа Карадайъ. 

Снимка: Ладислав Цветков

Коментарът на ГЕРБ и Обединените патриоти е, че заради отсъствието им, разговорите по темата трябва да се водят в Народното събрание. Там вчера беше създадена работна група от всички парламентарно представени партии, за да се работи по темата.