Ден, след като управляващите се ангажираха да върнат обществените поръчки за онколекарства и в частните болници, лечебните заведения излязоха със серия от позиции по казуса, който беше направен публичен от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

В интервю той заяви, че плащани с парите на касата онколекарства са били закупувани на значително по-високи цени от частни болници в сравнение със сумите, за които чрез процедури по ЗОП са се договаряли държавните и общинските.

На следващите страници ще можете да се запознаете с позициите на някои от засегнатите в казуса. Публикуваме ги без редакторска намеса:

Декларация от Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в публичното пространство на Управителя на НЗОК. Същите повдигат много въпроси за 1 лекарство, на които без да е отговорено, се правят некоректни обобщения за частните болници.

По-важното обаче за нас, като отговорни за здравето на нашите пациенти, е че беше изнесена информация, че фирма „Алвоген“ продава препарата Пеметрексед на цена 7 или повече пъти по-евтина за България, от най-ниската цена обявена за Европа.

Към момента, видно от справка в Позитивен лекарствен списък, 5-тима  притежатели на разрешение за употреба, предлагат 7 различни продукти, които съдържат Пеметрексед  като INN. Това са: Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези продукти, по правилата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, са включени в списъка с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската възможна за референтните ни държави в Европа.

От данните, изнесени от Д-р Дечев, става ясно, че 1 от тези фирми – Производителят Алвоген, чийто продукт има цена на едро 1063,03 лв., го е продал на определени Болници в България в пъти под цената за Европа.

Както заявихме и в изявленията си по-рано по темата – ние държим да бъде направена пълна и всеобхватна проверка на случая, защото на база на този парадокс, се правят твърдения за частните болници, които уронват техния престиж, а отделно от това, се поставя под въпрос корекция на действащото законодателство, в противоречие с евродирективите.

Затова питаме:

  • Как е възможно едно лекарство да се продава само в България толкова пъти под цената в Позитивния лекарствен списък? Каква всъщност е реалната му пазарна цена?
  • Имало ли е някаква причина то да бъде с понижена цена – за преоценено лекарство ли става въпрос? Вярно ли е, че това лекарство е с изтичащ срок на годност и има проблем с реализацията на цялото внесено в България количество?
  • Регистрирана ли е от производителя Алвоген цената, на която това лекарство се продава в България – в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти? И ако не защо? За всички запознати със системата на определяне на пределни цени за Европа е ясно, че ако Алвоген регистрират цената, на която са продавали у нас, те ще смъкнат автоматично цените си в поне още 10 държави от Европа. Ако се твърди, че това е действителната пазарна цена на този продукт – защо не е регистрирана тази цена от 160лв.?
  • И не на последно място – с какво се лекуват българските онко-пациенти?

Ние считаме, че след като има възможност по закон, лекарите да изберат от одобрените за страната ни лекарства, които се реимбурсират от ръководената до момента от д-р Дечев НЗОК, тяхна е отговорността, да изберат качествено лечение за своите пациенти. А не да ги лекуват с медикаменти, които няма къде другаде в Европа да се продадат!

И този въпрос няма нищо общо с обществените поръчки, както се твърди от Д-р Дечев, нито в пропуски на Министерство на здравеопазването.

Ако беше така, щеше да има разлика в цените на много повече лекарства.

Ние считаме, че ако България въведе обществените поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушение на Директива 2014/24/ЕС, затова преди да се прибързва с такава стъпка, предизвикана от непроверени и съмнителни мотиви, трябва да се оценят негативите, които ще доведе това за страната ни.

Става въпрос за частен случай на 1 лекарство и ние искаме да се направи проверка и да се отговори на поставените въпроси, за да стане ясно - с какво се лекуват българите.

В допълнение, има много по-ефективен начин отколкото Болниците да обявяват обществени поръчки, за да се спре с всякакви злоупотреби по темата за „печалби“ на Болниците от медикаменти. Отдавна имаме предложение лекарствата покривани от НЗОК да се заплащат директно на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения, което само ги товари с обеми, забавя им плащания и оставя опция за подобни спекулации.