Шансът да получиш сърце в България е минимален. Статистиката е показателна, за последните 20 г. у нас има повече тото милионери, отколкото трансплантирани сърца, заяви Георги Пеев, получил шанс за нов живот след сърдечна и бъбречна трансплантация.

За „Тази неделя” журналистът сподели, че винаги е срещал подкрепа от лекарите и никога съпротива. Благодарен е за тяхната работа и професионализъм.

Освен че е журналист, Георги е и плувец. Признава, че практикува спорта от малък и след като се възстановява от тежките операции, продължава да спортува. Той е европейски и вицеевропейски шампион в състезания за хора с трансплантации.

„Аз никога не съм се възприемал като болен човек, по-скоро човек с проблеми. Така живея по-леко, а това се предава и на всички останали”, обясни той.

За девет месеца от 2019 г. имаме 2 сърдечни трансплантации и под 10 бъбречни. Много хора няма да дочакат за орган, защото системата не работи и се имитира дейност. Като причина системата да не работи Пеев посочи липсата на последователност в институциите.

„С трансплантации у нас се занимават хора, които не разбират процесите и отделните звена”.

За журналиста най-добрата новина е да няма чакащи пациенти за трансплантация.  

Животът му се преобръща през 2011 г. След като разбира, че бъбреците му вече не функционират и му е нужна трансплантация, година по-късно и минути преди да получи шанс за живот, Георги разбира, че сърцето му няма да издържи операцията.

Диагнозата е вирусна дилатативна кардиомиопатия, която налага сърдечна трансплантация.

През август 2013 г. журналистът получава сърце, благодарение на добрината на една майка, която губи сина си в следствие на мозъчен кръвоизлив. На 24 август, на рождения ден на сина си, в гърдите на Георги затуптява ново, здраво сърце.

А 2 години по-късно, получава и нов бъбрек.