Изследванията показват, че ваксините срещу COVID-19 не вредят на бременните жени. Не всяка родилка с коронавирус се налага да бъде лекувана в болника, заяви акушер-гинекологът д-р Данаил Илиев в „Тази неделя“.

„СЗО излезе със становище още февруари месец и то е въз основа натрупания опит от университети като „Джн Хопкинс“ и „Харвард медикъл скул“, които заедно с Американската асоциация на гинеколозите и други авторитетни институции са стигнали до заключението, въз основа на резултатите на 30 000 жени, които са забременели след първата доза ваксина още по време на клиничните изпитания, при които установените рискове за тях и плода не се различават от тези на неваксинираните жени“, каза гинекологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Анализирани са и компонентите на тези ваксини, които не се различават от тези за грип и коклюш, допълни д-р Илиев.

По неговите думи в България има много негативно мнение към ваксините, което се дължи на незнанието на ефектите им и за което вина имат лекарите и журналистите.

Ваксина не предпазва от заболяване, но предпазва да не се стигне до тежко изкарване на болестта, коментира Илиев.

„Не всяка бременна жена, която е с коронавирус, се налага да бъде лекувана. Трябва на първо място да следи състоянието си – нивото на насищане с кислород в кръвта си, да следи за температура, за дихателните си функции, за общото си състояние. Ако тези показатели са в норма, не се налага тя да идва в болница. По телефон ние можем да я насочим какво да бъде нейното поведение и лечение вкъщи. Ако има влошаване на тези показатели, трябва да се консултира със своя гинеколог и пулмолог, да бъде насочена към друг специалист за нейното състояние, за да бъдат взети адекватни мерки“, каза акушер-гинекологът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вече ежедневно имаме обаждания от пациенти с  COVID-19. Притеснителното е, че паниката е водеща пред здравословното им състояние. Тоест новината, че са болни ги притеснява повече от тяхното здравословно състояние, което не е толкова влошено, а може и да не бъде влошено. Нашата задача е да върнем вярата, че това е нещо преодолимо, ако се вземат навременни мерки“, коментира лекарят.

Вижте целия разговор във видеото.

  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас