Днес станаха ясни резултатите от използването на иРНК ваксини при бременни и кърмещи. Ваксините на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“ са безопасни и ефективни при тези жени, сочи ново проучване, което дава отговор на въпроса дали в тези състояния те могат да се ваксинират свободно.

Марияна Тодорова е бременна в седмия месец. Притеснена е от увеличаващия се брой бъдещи родилки с коронавирус. След консултация с лекаря, който следи бременността й, е решила да се ваксинира.

„Предпочитам да се ваксинирам, за да съм сигурна за мен и за здравето на детето най вече, за да се изградят антитела, това е най добрият вариант за мен. След като казаха, че няма проблем, не би трябвало да има страх за плода“, каза Марияна.

Днес бяха публикувани резултатите от проучване на колектив от американски учени, според което приложението на РНК ваксините при бременни и кърмещи жени е безопасно и ефективно. Установено е, че предизвикания от тях имунен отговор е значително по-добър от този след прекаран COVID -19.

„И другата положителна новина е, че през плацентата преминават антителата и всъщност имаме един пасивен имунитет и при новородените, който може би ще е докъм 6-ти месец, както обикновено се случва при пасивния имунитет“, обясни Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. 

Според акушер-гинеколога Данаил Илиев заключенията са достатъчно авторитетни, за да можем да им се доверим.

„Има две условия в първите 3 месеца на бременността не е изяснено като рискове, както и месец преди опитите за забременяване, нужно е да се изчака месец“, каза Данаил Илиев.


Днес стана ясно, че „Пфайзер“ са започнали клинични изпитвания на ваксината си и върху деца. Малките доброволци са на възраст от шест месеца до 11 години.

Резултати от това изпитване ще има до втората половина на годината, а самата детска ваксина да бъде одобрена в началото на 2022 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!