Повишават ли се цените на имотите у нас? Темата коментираха в предаването „Тези неделя“ брокерът Ралица Ценова и кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Този въпрос няма еднозначен отговор, тъй като имаме различни сегменти в недвижимите имоти. Някои сегменти – като например готовите за нанасяне апартаменти, все още бележат ръст от 5-7% към момента. На края на годината ще имаме по-точна статистика“, обясни Ралица Ценова.

Тя поясни още, че при новото строителство се наблюдава задържане на цените, защото продажбите на зелено спадат. Тенденцията там се обръща, тъй като в този сегмент има силно предлагане и спад в търсенето, каза още Ралица Ценова.

„Купувачите вече са по-придирчиви. Когато могат да купят нещо на същата цена, но в по-хубава сграда с по-добро планиране на пространството, което дава допълнителна стойност, те избират да се насочат натам, вместо стандартното ново строителство“, каза още брокерката на недвижими имоти.

„За съжаление не можем да очакваме спад на цените на имотите. Ние видяхме как пазарът през последните няколко години мина през тежки кризи и въпреки това цените не паднаха. Даже се случи обратното – в COVID пандемията започнаха да се търсят по-големи жилища. Или иначе казано, в момента няма предпоставка за спадане на цените“, коментира темата и Тихомир Тошев.

Според кредитния консултант цените спадат единствено в малките градове, които се обезлюдяват. Той поясни, че цените на имотите там са ниски и те ще продължават да спадат. Тенденцията е обаче в десетте най-големи градове цените да се запазят, като най-високи те ще останат в най-хубавите квартали.

„Моята прогноза е, че светващата година цените ще останат на тези нива, които са в момента. Ако погледнем броя сделки, четири поредни тримесечие те намаляват, но като цяло цените си остават високи. Част от хората вече не могат да си позволят да си купят имот. Това леко охлажда пазара и го прави малко по-нормален“, каза още Тихомир Тошев.

Вижте във видеото какви още препоръки дадоха Ралица Ценова и Тихомир Тошев за тегленето на кредити и купуването на имот.