„Пазарът се движи по пазарни принципи. Тази година няма да станем свидетели на намаление на цените, защото инфлация стои високо около 10% на годишна база. Това е най-силният фактор, който кара цените да растат“, заяви в „Тази събота“ Антон Андонов, член на управителния съвет на Националното сдружение на недвижими имоти.

По думите му тази година ръстът на цените ще бъде около 5%. „В сравнение с предходните години е направо успокоение и спиране на ръста“, заяви той.

Той посочи, че е поскъпнала себестойността на новото строителство. По думите му заради инфлацията и липса на инвестиционна перспектива, повечето българи прибягват да инвестират в покупка на имоти.

„В София по-голямата част от покупките стават с банково финансиране. Достъпът до кредити е при добри условия“, посочи Андонов.

„Има горещи инвестиционни дестинации в София и те са свързани с инфраструктурата. Квартали като „Хладилника“ и „Малинова долина“. Това даде тласък на жилищните проекти“, каза той.

По думите му хората търсят по-големи жилища. Имало голям интерес и към къщите.

„Нека да сме водени от нуждите, ако имаме нужда да живеем нашироко и в по-добро жилище сега е моментът да се купи“, заяви той.

Гледайте повече във видеото.