Тази седмица bTV Новините празнуват своите 22 години. Най-хубавата част от празника е, че всяка година отличаваме колегите, които по най-вдъхновяващ начин са вършили работата си.

Избирателната активност беше висока, недействителни бюлетини бяха 0% и всички сме щастливи с избора си.

Снимка: Редакторски екип

Репортер на годината е Стоян Георгиев, оператор на годината е Александр Осиченко, новинарски продуцент на година е Росен Цветков, а Деа Манолова и Ралина Тропанкева си делят първото място като продуценти на актуални предавания. Петър Бакърджиев грабна приза като спортен журналист, а Цветана Балабанова като международен редактор.

Най-добър монтажист е Калояна Климентова, уеб редактор – София Крачанова, график – Борис Димитров, а кореспондентите на годината са Дани Атанасова в България и Десислава Минчева в Брюксел.

Специалната награда за цялостен принос получи Петър Томов.

Предизвикателствата през 2022 година

„Няма как да не кажа, че в последния месец и половина имахме много тежки ситуации и инциденти – смъртта на двамата полицаи в Бургас. Когато се случат два пъти такива инциденти – веднъж на границата, веднъж с пътни полицаи, човек усеща голямо предизвикателство да бъде обективен и деликатен“, сподели кореспондентът Дани Атанасова.

Снимка: Редакторски екип

В окото на бурята

„Емоцията беше изпитание. Ние бяхме в Киев в първите часове на войната. Видяхме техния искрен ужас и шок. Имаше и хора, които вярваха, че ще победят“, разказа международният редактор Цвети Балабанова.

Заедно с оператора Александр Осиченко прекараха една седмица между хотелската стая и бомбоубежището в столицата на Украйна.

Снимка: Редакторски екип

„Най-притеснителният момент беше, когато бяхме в бомбоубежището и украинските войници, пазещи посолството на България, слязоха при нас. Когато и те слязоха, спогледахме се стреснати какво означава това“, спомня си Цвети.

Едно от най-големите предизвикателства по време на конфликти е хибридната война и намирането на достоверната информация.

Работата с екипа

„Става дума за една много дълга верига от хора – от шофьори, технически екип в апаратната, в студиото, репортери, оператори, декоратори, гримьори, водещи и продуценти. Ако всеки от нас не върши работата си със сърце и почтеност, нещата не биха могли да се случат“, коментира продуцентът Деа Манолова.

Снимка: Редакторски екип

„Мисля, че правим най-доброто, за да достигнем до зрителите“, добави тя.

Най-силният отбор

„За мен лично най-голямата битка е с рутината. Аз съм в тази телевизия и редакция 23 години. Имаш чувството, че всичко знаеш, но телевизията така върви, че разбираш, че нищо не знаеш“, допълни спортният журналист Петър Бакърджиев.

Любопитство, ентусиазъм и работа е формулата му в редакцията.

Снимка: Редакторски екип

„Любопитството на кого го дължа? Прекарах една година в школата на Сашо Диков, а когато прекараш една година със Сашо Диков тези неща толкова дълбоко ти се набиват, че 22 години продължаваш да ги използваш“.