Датата е 5 декември 2000 година. Петър Томов води първата сутрешна емисия на bTV Новините при старта на сутрешния блок. И така цели 22 години, в които той става неизменна част от развитието и налагането на "Тази сутрин" като едно от най-разпознаваемите предавания в национален ефир.

„Спомням си първия ден, в който трябваше да направя сутрешния блок на bTV като новоизлюпен продуцент. Мислех, че всичко е готово и реших да си ходя. Оказа се, че не е точно така. Изпаднах в паника и отнякъде се появи той - беше новинар. Каза ми: "Спокойно, всичко ще направим". Седнахме на компютъра и всичко си дойде на мястото“, спомня си Бисера Ангелова, продуцент на предаването "Лице в лице".

Освен като водещ на новините, Петър Томов е и едно от най-разпознаваемите лица на сутрешния блок на терен.

Забавните моменти винаги са били част от сериозната работа. Само Томов може да закачи мартеници в ефир, без дори да ги извади от опаковката.

След като минава през позициите на репортер и водещ, Петър Томов става един от основните продуценти на сутрешния блок - и така цели 20 години.

„Той винаги дежуреше на следващия ден в понеделник, следизборен ден. Но всъщност аз след избори никога не съм се прибирал вкъщи, винаги оставах да спя в телевизията. И ситуацията е следната – Петър Томов стои на един компютър, подготвя предаването, а аз спя на дивана до него. И той ми пази тишина. И сме в пълна хармония. И като стане част от твоето битие, няма как да не се загнезди дълбоко в сърцето ти, където всъщност е и Петър Томов“, казва Антон Хекимян, директор на "Новини, актуални предавания и спорт".

И така годините се нанизаха една след друга, а Томов стоически издържа на напрежението в работата ни.

„В своя отпуск преди пенсия Петър Томов взе изключително натоварен ефир – денят след изборите. Той дойде и помогна на всички нас. Да дойдеш, когато си в отпуск и остават няколко дни до пенсията си, да дойдеш и помогнеш на колегите си“, разказва Елица Делчева, изпълнителен продуцент на "Тази сутрин".

Тази снимка е запечатала Петър Томов в подготовката за последния му ефир – в 3:30 ч. през нощта:

Под нея са десетките коментари на колеги, които го обичат, а репортерът на bTV Новините Десислава Ризова се включва с гениална идея: "Томов е голям човек. Предлагам подписка да не се пенсионира."

И някак Пeтър Томов остава онази здрава спойка на екипа ни, дори и след като вече е в заслужена почивка.

„Ако трябва да обобщя какво е Петър Томов за bTV, се сещам за едни хубави мъдри думи: "Той е писмо до всекиго. Получаваш го, отваряш плика и вътре с огромни букви пише "ЖИВЕЙ!", казва Искра Владимирова, главен редактор "Актуални предавания".

Но ако Петър Томов си мисли, че ние стоим със скръстени ръце, много се лъже. Екипът ни вече има гениален план – да обучим внука му за следващ продуцент на сутрешния блок. Оказва се, че самият Макс иска да наследи професията на дядо си.

Докато всички ще тъгуваме за Петър Томов, то има поне един човек, който е много доволен от цялата ситуация.

„Аз съм много щастлив, че деди няма да работи, защото ще има повече време за мен. Обичам те, дядо!“, казва Макс.

И все пак - не ни е толкова лесно да те пуснем, Томов!