Тъжен ден за Елхово и за цялата погранична община. Пред храма в центъра на града ще бъде изпратен в последния му път сержант Петър Бъчваров.

Посегателство върху живота на полицай, който охранява браздата, не помнят от десетилетия. Хората от селата са притеснени от мигрантския натиск и искат от държавата да защити и тях, и служителите си.

На улицата в центъра на града, където граничния полицай живее, близки и приятели от сутринта носят цветя. Първи са колегите на загиналия и на баща му.

„Нали ме виждате с какво съм облечен - с униформа. Знаем какво работим, знаем всичко, но начинът, по който стана е много неочакван - чиста засада. Да се чудиш какво да правиш".

Снимка: Редакторски екип

„Бяхме колеги, аз съм бивш граничен полицай. Оръжие има, но законодателни мерки трябва да се предприемат, защото не може да се използва ей така“.

От ръководството на МВР признаваха за проблеми в опазването на границата и по оградата, която нелегалните режат, а граничните връзват, и че патрулите не са защитени.

Вътрешният министър обеща по-добро въоръжение за граничните и стрелба по всеки, който застрашава живота им.

В пограничните села са скептични, че това ще спре мигрантите. В Голям Дервент, километър след което беше застрелян сержант Бъчваров, групите минават всеки ден.

„Разследването за смъртта на граничния полицай трябва да приключи до два месеца, каза за bTV Окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.