В Свищов общинската болница е в бедствено положение. Без лекари и сестри болните там се обслужват от рехабилитатори и кинезитерапевти.

Снимка: bTV

COVID отделението е на първия етаж с 15 легла, пациентите вече са 18, а броят им расте. По документи инфекционист има, но той консултира по телефона.

За по-малко от месец през него са преминали около 70 пациенти, а тяхното лечение преминава без лекар в отделението – 25 дни за болните се грижи медицинска сестра, влязла доброволно в отделението – тя се разболява и на мястото й идва друга медицинска сестра, която също се оказва с коронавирус.

Снимка: bTV

Пациентите остават без грижи на медицинско лице, като доброволец влезе и кметът на Свищов, който обаче заболява и е под карантина. Той разказа, че е влязъл, за да подкрепи морално единствената медицинска сестра, грижила се за болните.

Снимка: bTV

"Беше ад в отделението, имаше ситуация вечерно време с пациент с висока температура, който не се повлияваше от лекарствата и се наложи с лед да сваляме температурата", казва кметът Генчо Генчев.

В болницата идва на помощ и кинезетерапевт, който също асистира на медицинска сестра. Присъства на смърт на пациент, като сам е слагал кислородната маска и е следял монитора.

"Кръвно да измеря, температура да измеря, определен консуматив и препарат за болните, ако се наложи. Сестрата, дежурната, тя държи връзка със съответния лекар", споделя Искрен Костадинов, кинезитерапевт.

Връзката с инфекционист от Сливен е по телефона.

Снимка: bTV

Временно изпълняващ длъжността управител на общинска болница Илиян Венков също влиза в отделението заради липсата на лекари. Той обясни, че има частична визитация от специалисти, но във вътрешното отделение са все хора на пределна възраст със заболявания.

Снимка: bTV

"Изтъкват мотива, че не могат така да се каже да се разкъсат на двете места", каза Венков.

Чула за бедстващите си колеги в родния град, кардиоложка от болницата в Павликени днес е тук, за да помогне.

"Сега ще изкарам 24 часа дневна и нощна. 
В следващия почивен ден, ще е чак в четвъртък, пак ще изкарам втора смяна и нощна", заяви д-р Красимира Петрова, кардиолог.

Между почивките й обаче COVID отделението в Свищов отново остава без лекар.

Кметът и болницата искат да се командироват медици, алармирали са и отговорните ведомства.

Здравните власти са запознати отдавна с проблема. През седмицата от здравно министерство са предложили да пратят тук студенти по медицина последен курс. Общината е уверила, че може да осигури престоя им, но командировани все още няма.

  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!