Закуска в дома на София Йотова. Тя е известен кулинарен блогър и предприемач. Позната е, като кулинарна магьосница, която е успяла да впечатли дори международното престижно жури на кулинарните Оскари и през юли следващата година ще представи България на престижния кулинарен фестивал.
За зрителите на bTV София показа рецепта за постен бургер. Основните продукти са червено цвекло, морков и целина.
– Добавям нахут, брашно от конопено семе и смляно лененото семе. Това са все така сухи продукти. С оглед на постите, помагат на човек да си набави протеин, който често си взимаме по традиция от животинските продукти. И последното нещо, освeн подправките, което ще включа е тофу, което просто ще натроша с останалите продукти. Това е източникът, с който си набавяме протеин и освен това допринася за цялостната спойка на продуктите накрая.
– Докато месиш всички тези продукти, разкажи ни какъв беше твоят път до кулинарията?
– Аз започнах да готвя, когато заживях в София и разполагах с много ограничен бюджет. Започнах да си играя в кухнята, защото за първи път имах своя кухня, която не трябваше да деля с родители или със студенти. В момента работя по една коледна книжка, за деца между 5 и 7 години, която е за деца и засяга социално ангажиращи теми и разговори, които трудно се случват в живота на едно дете. Същевременно използват артистичния подход на кулинарията и творческата сила на изкуството за храна, за да хванат детето, да му предадат едни такива послания, които са актуални на неговия език.
– Освен всичко ти си и посланик на една от каузите на Джйми Оливър, как стана това?
– „Фууд Революшън” се казва каузата и това стана малко, след като аз бях създала „Фууди булевард”, защото така или иначе за мен храната трябва да се използва за нещо повече от гориво за тялото. Винаги е било мисия и си дадох сметка, че по света има стотици хидяди, които правят същото.
Джейми Оливър е телевизионен водещ, готвач и активист за правилно хранене в училищата, който се бори срещу прекалената обработка на храната и срещу затлъстяването в САЩ и Англия. Още със стартирането си кампанията му „Кулинарна революция” успява да окаже голямо въздействие върху обществото – събира над 600 хиляди подписа в официална петиция и привлича подкрепата на известни личности.
С дебютната си книга „Вкусно с усмивка” Софи става българският претендент в една от категориите на престижния кулинарен конкурс „Тhe Gourmand World Cookbook Awards” или така наречените кулинарни "Оскари". Те са проведени за първи път през 1995 г. във Франкфурт. Тази година в надпреварата участват над 215 страни, които се състезават в общо 100 категории за храна и 30 за напитки.
– Искам да разбия мита, че готвенето е нещо досадно, скучно, което отнема страшно много врме и е загуба на време. Искам да покажа, че това може да бъде един много забавен творчески процес, а самото съдържание на книгата е построено като дневник-самоучител.
Рецептата на Софи за вкусен бургер с моркови, целина и маслини, може да намерите на „Фейсбук” страница на предаването „Тази събота и неделя”.