Българин с патент за нови тестове за коронавируса. Кой е той и как точно работят тестовете му?

Д-р Йонко Мермерски, който от години живее в САЩ. Той е създател на редица патентовани изобретения, сред които добавка за дизелово гориво, пробиотични капсули и пречиствателни филтри за битови кумини.

В началото на 90-те става преподавател в уничерситета „Джоджтаун“ в САЩ. През 1995 г. започва работа в Американската асоциация на медицинските университети, където подготвя изпитите за постъпване в медицинските факултети на всички американски университети. Днес е консултат към същата асоциация.

Автор е на единствената в света енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни.

Преводач на българския премиер Бойко Борисов по време на срещата му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Днес той и екипът му, в който има още драма българи, разработват симптоматични бързи тестове за COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тестуването представлява една мозайка от тестове, асимптоматични и симптоматични. Асимптоматичните имаме 3 вида – такива, които не са заразени, такива, които са заразени, но нямат симптоми и такива, които са го изкарали“, посочва д-р Мермерски.

Нашият тест попада в симптоматичните, но за секунди дава възможност тези, които нямат инфекция в дробовете, т.е. те не са кандидати за COVID-19, да ги отсеем и те да отпаднат, обяснява още той.

Според него така се спестяват първо ресурси и второ време.

Тестът се провежда с помощта на уред, подобен на дрегера за алкохол.

„Масово се използва от всички анестезиолози за следене на белодробната функция на пациентите, които са в упойка, така, че това е нещо съвсем естествено, обикновено и лесно за използване“, посочва още д-р Мермерски.

„Моят патент е за метода на използване и също така за ползване на място - ще има една таблица и когато се духне на този уред и се получи съответно цветовия код, да могат на място да решат медицинските лица“, казва лекарят.

За този проект д-р Мермерски и Георги Янакиев си сътрудничат с американското министерство на здравеопазването, Агенцията по безопасността на храните и с Националния институт на здравеопазване.

Надяват се, че подкрепа ще срещнат освен от американското правителство, така и от българското. 

Снимка: БГНЕС / EPA

„В момента работим с министерстовото на щатите, бихме се радвали и с българското министерство на здравето в България също, ако могат да окажат съдействие за допълнително тестване“, казва д-р Георги Янакиев.

В САЩ двамата специалисти казват, че се очаква пикът на коронавируса да достигне своето плато до 4 седмици.

Д-р Георги Янакиев отбелязва още, че в САЩ не изчакват да минат стандартите за употребата на препарата хидроксифлорофин. Заедно със зипломакс, той се дава на докторите на първа линия профелоктично ги дават, за да са защитени по отношение на зараза от коронаивурс.

„Много интензивно те започват да го предписват на хора в тежко състояние и започва да има много добри резултати“, казва още д-р Георги Янакиев.

По думите му това лекарство скъсява периода на боледуване от 22 дни на 5-6 дни, което е изключително огромна разлика и облекчава натоварването от медицински услуги, което болниците могат да осигурят.

Д-р Мермерски отбелязва, че не е важно колко бързи са тестовете, по-важна е прецизността на резултатите, които отчитат те.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 0 146 1 206
Света 6 573 568 10 873 388 041 3 170 532
Заразени* Нови Починали
България 2 560 0 146
Света 6 573 568 10 873 388 041
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer