Картината е много неблагоприятна по всеки един от показателите, здравият разум не вижда смисъл тази картина да бъде разкрасявана, така председателят на Стратегическия съвет към президента - Александър Маринов, коментира ситуацията с коронавируса в предаването "Тази неделя".  

Правителството говори в бъдеще време, говори за заявления, посочи той.

"Например мярката 375 лв. помощ да родителите в неплатен отпуск, но едва ли някой ще бъде доволен, ако вместо заплата в края на месеца, получи уведомление, че заявлението му е прието. Колко хора реално са получили помощ", обясни Александър Маринов. 

Според него в сравнение с други страни безвъзмездната помощ и всякакъв вид подкрепа стигат до минимален кръг от засегнати лица.  

План не можем да имаме, защото нямаме правомощия да го реализираме, посочи той в отговор на въпрос дали от екипа на президента имат план за справяне с кризата.  Усещам една тенденция всички наши беди в живота да бъдат преписани на коронавируса, коментира той. 

За различията между премиера и президента Александър Маринов посочи, че това е въпрос на манталитет и подход към управлението. Като пример той посочи, че извънредното положение е било обявено със среднощно изявление на правителството, без да бъде дори уведомен президентът. Той научава това по неофициален път, дори от медиите, уточни Маринов. 

"Второ – президентът предлага нещо на 3 март, премиерът го нарича зла свекърва, но на следващия ден започва да прави това, за което предлага президентът. Такова партньорство трудно може да се осъществи", каза председателят на Стратегическия съвет. 

"Президентът Радев не е притеснен от  въпроса за рейтинга. Никъде в Европа сега не се мерят политически рейтинги поради характера на кризата", отбеляза още социологът. Според него държавният глава категорично не бърка в поведението си в тази криза.