Акция на граничния-пропускателен пункт „Кулата“. Министерството на туризма, заедно с Икономическа полиция и Автомобилна администрация започват проверки за превоз на нерегламентирани стоки, както и на екскурзии с автобуси за „случаен превоз“.

Ще се следи дали е спазен законът по отношение на дейността на туроператорите, туристическите агенти и екскурзоводите. Ще се проверява дали тези лица, които превозват туристи в посока Гърция спазват закона за туризма, дали са вписани в националния туристически регистър и дали имат включена застраховка.

При установени нарушения глобата варира от 500 до 30 000 лева.

Освен това продължава и акцията с акцент превозите на пътници, като днес най-вече ще се проверява случайния превоз, международния превоз на пътници. Ще се следят и редовните линии.

„Не спира нашата работа и по отношение на нерегламентирания превоз на пътници на територията на цялата страна и на гранично-пропускателните пунктове. Освен всичко останало ще продължаваме да следим и за работното време на водачите и техните почивки съгласно европейски законодателство, както и за технически неизправности и всичко онова, което е свързано с транспортната дейност на водачите“, казаха от Автомобилната администрация. 

Сивият сектор в туризма е голям и на практика ощетява тези, които спазват закона, казват проверяващите. От Министерството на туризма заявиха, че целта е да се хванат нерегламентираните превозвачи и туроператори.

"Това е нещо, което става сега, най-накрая Министерство на туризма да се опита да спре сивия сектор е прекрасна инициатива. Искрено се надявам на всички гранично пропускателни пунктове, да има контрол", каза Борислава Станкович, представител на туроператор. 

"Ако ние установим нарушение, ние съответно по всички канали ще предприемем действия за наказателната отговорност", коментира и Елеонора Младенова, Министерство на туризма.

В проверката участват още екипи от КЗП, ДАИ и Икономическа полиция. Планира се подобни проверки да има по всички гранични пунктове в следващите месеци.