Над 1000 лева „Гражданска отговорност” може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, предупредиха вчера от Асоциацията на застрахователите в България.

От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.

„Ние не искаме лимит на обезщетенията по „Гражданска отговорност”, искаме лимит на един единствен компонент по тях – обезщетението за болка и страдание. Той е трудно оценим, практиката е много изкривена и поражда тежки и криминални схеми”, коментира в предаването „Тази сутрин” Светла Нестерова, председател на Асоциацията на застрахователите.

По думите й много по-честно би било да се плаща за действителния икономически ефект. „Човешкият живот няма цена, но има икономически ефект от загубата – в целия свят има  методиката за изчислението му”, уточни Нестерова.  

„Практиките са ужасяващи – като се започне от това да се прибират по 80-90% от  обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти, работи се със служители на МВР, адвокати разбират за смъртта на човек на пътя преди близките му. Ние се борим с тези практики отдавна”, каза още председателят на Асоциацията на застрахователите.

Според нея предложените от Менда Стоянова лимити на обезщетенията са кризисна мярка, а лимитите трябва да временни, докато се изработи методика за тези обезщетения.

Вижте целия разговор във видеото!