До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

Снимка: bTV

Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти, каза Порожанов. Той добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години. Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти, добави той. „Това нещо ще го разработим, трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин“, каза министърът.

Снимка: bTV

Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен, увери той.

По темата с двойния стандарт Порожанов каза още, че води разговори с големите вериги с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.

Снимка: bTV

Помолен да коментира протеста на розопроизводителите, той посочи, че проблемът тази година е възникнал по няколко направления – заради по-топлото време цъфтежът и розоберът са били съсредоточени само в няколко дни, което пък е затруднило изкупуването от дестилериите; от друга страна има много нерегистрирани производители без договори, които, при свръхпроизводство, е нормално да останат встрани от изкупуването; отделно добрите предишни години са създали прекалено високи очаквания за печалби у производителите. До месец ще има законопроект за розата, съобщи още министърът.

Той беше категоричен, че българският земеделски производител няма да е ощетен от новия евробюджет.

Според него българската администрация се е справила прекрасно с председателството на Съвета на ЕС. Така той отговори на думите на президента, че „има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати“. Дадохме ново лице на България – че не сме едни от тези, които се изказват на заседанията, а от онези, които могат да водят процесите и да ги завършват успешно, каза Порожанов.

Снимка: bTV

Ако има някаква война между управляващите, президента и Народното събрание, тя е повече в политически нотки и аспекти, каза той в отговор на въпрос.

Министърът посочи, че не смята за съдържателна критиката на лидера на БСП Корнелия Нинова, че лидерите на ЕС у нас не са били нахранени с продукти двоен стандарт. Темата не трябва да я преекспонираме до безкрайност, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото: