До края на седмицата ще имаме отговор за втората доза с „АстраЗенека“, каза в предаването „Лице в лице“ здравният министър Костадин Ангелов.

„Ще дадем ясен отговор на въпроса дали могат да си слагат втората доза, защото има и такива, които вярват в тази ваксина и искат втората им доза да е с нея. Има и такива, които категорично е желаят да си я поставят. На тези хора трябва да дадем експертно мнение“, обясни Ангелов.

Той уточни, че този отговор ще бъде стъпил само на научните факти и доказателства, както и на мнението на експерти.

„Ние работим с медицина, основана на доказателства. Трябва да имаме доказателство, на което да стъпим. То да е научно обосновано, за да отговорим на хората. В другия случай ние не сме лекари“, категоричен бе Костадин Ангелов.

„Осъзнавам на какво са подложени българските граждани. Информацията е разнородна, идва от много места, като голяма част от тях са непроверени. Хората са объркани и изплашени и нашите експерти ще дадат отговор в срок и ще информираме обществото възможно най-скоро“, каза още Ангелов.

По думите му винаги трябва да има план Б. Ако противникът е коронавирусът, трябва да можеш да предвиждаш всички ходове и да взимаш алтернативни решения, допълни здравният министър.

По отношение на разхлабването на мерките той заяви, че приоритетните сфери са образование, култура, спорт и здравеопазване. Ангелов бе категоричен, че тенденцията на намаляването на случаите у нас е трайна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!