„Има едно писмо от португалското председателство, от министъра на здравеопазването на Португалия, в което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст. За целта днес се взе решение да бъдат попитани нашите експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и други специалисти, които спешно да кажат какво да направим в България с ваксината на „АстраЗенека“, съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Тук има два важни въпроса, на които трябва да отговорим. Първият е какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла от препарата на "АстраЗенека". Вторият е какво да правим с хората, които искат да си поставят втора игла на "АстраЗенека", ако я спрем в страната", каза Ангелов.

Сред обсъжданите варианти са ваксинираните с първа игла на „АстраЗенека“ да получат втора доза от иРНК ваксина или от векторния препарат на „Янсен“.

"Със сигурност на тези с първа игла ще им кажем ясно какво да правят с втората доза - дали ще е ваксина на основата на информационна РНК, или да бъде от новата векторна ваксина, която идва - на "Янсен". Категоричен отговор засега няма. Разполагаме с още малко време, за да го дадем", каза здравният министър.

На журналистически въпрос за предполагаеми странични ефекти при ваксината на "Янсен", които са сходни с тези при препарата на "АстраЗенека", а именно - формиране на тромбози, Ангелов заяви: "Не ми задавайте въпроси за логиката на нещо хипотетично".

Здравният министър заяви още, че вярва във ваксините.

"Вярвам и във ваксината на "АстраЗенека", защото е преминала изпитания", допълни той.

По неговите думи "всички новини, свързани с тежки последствия, са свързани по-скоро с търговията, но разбирам всичко това, малко повече навлезе рекламата в медицината". 

"Интересът към имунизацията с оксфордската ваксина е спаднал значително "до символични проценти". Ваксините на "АстраЗенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно. Ако се стигне до такъв вариант, количествата ще бъдат съхранявани в хладилниците на „Бул Био” или на РЗИ-тата. Съгласно договорите, подписани от ЕК, ще преценим какво ще правим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина", заяви министърът.

Костадин Ангелов призна, че има проблем както с електронната система за записване за ваксиниране, така и с разпределението на ваксините при общопрактикуващите лекари, особено в София.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов и шефът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев ще измислят алгоритъм, за да се избегне това струпване на личните лекари - дали ще е обаждане кога да идват да вземат ваксините или нещо друго, те ще го решат, обясни Ангелов.

Много често пациенти, записали се в портала за ваксинация, получават SMS-и да отидат да се имунизират, но заварват затворени ваксинационни центрове. 

„Наличните ваксини са тези на „АстраЗенека“ във всички центрове. Недостатъчно са на „Пфайзер“. Какво правят колегите? Тъй като те знаят какви са заявките на хората, които идват, когато видят, че основното количество е на „АстраЗенека“, те затварят центъра, но хората си получават SMS-ите и става един развален телефон. Реален избор за ваксини през портала ще има през началото на май“, каза Ангелов.

„Моите извинения към всички, които са изпитали този дискомфорт или яд към тази система. Тя беше създадена, за да работи в нормална среда, а средата, в която в момента работи системата, е ненормална според мен“, каза здравният министър.

  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 435 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 720 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!