Засега има категорични данни, че имунитетът срещу COVID-19 продължава 6-8 месеца след преболедуване. Очакванията са с такава продължителност или малко повече – около година, година и половина или може би две, да продължи и след ваксинация.

Това каза в „Тази сутрин“ проф. д-р Мариана Мурджева, член на Националния ваксинационен щаб.

Има и научни доказателства, че пациенти, преболедували COVID-19, могат да неутрализират британския вариант на вируса. Това обаче не може да се каже за южноафриканския вариант и за новите щамове, които се получават. Там изследванията не са окуражаващи, каза проф. Мурджева.

По думите й придобиване на колективен имунитет до май е амбициозна програма, но не е невъзможно да бъде постигнато. 

„Това може да стане първо, ако имаме достатъчно количество ваксини, които са планирани по заявка и са доставени навреме. Второто условие е свързано със сериозно ваксиниране от порядъка на няколко десетки хиляди души на ден. Това е възможно при добра организация“, посочи проф. Мурджева.

Тя припомни, че във втората половина на април у нас се очаква да пристигнат над милион и половина дози от препарата на „Пфайзер"/"Бионтех“.

По думите на проф. Мурджева т. нар. „колективен имунитет“ може да се изгради за година, но при условие, че паралелно върви и ваксиниране. Според нея към момента в страната ни не са ваксинирани достатъчно хора с оглед и на доставките, които се движат под планираното.

Иначе имунният отговор при различните ваксини варира. При „Пфайзер“ например са нужни 30-35 дни за придобиване на имунитет, при „Модерна“ – 35 до 40 дни, а при „АстраЗенека“ имунитетът се изгражда 13-14 седмици от ваксината.

При преболедувалите имунитет се установява 15-20 дни след началото на симптомите и достига пика си през втория или третия месец.

По думите на проф. Мурджева симптомите след „АстраЗенека“, които налагат консултация с лекар, са задух, болка в гърдите, подуване на краката, наличие на синини и главоболие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!