Повече оздравели, но и висок брой починали заради вируса за последното денонощие. И днес се запазва тенденцията за намаляване на новите случаи.

Снимка: btvnovinite.bg

Излекуваните през изминалите 24 часа надвишават броя на новозаразените. Ваксинираните са над 14 000.

Междувременно - облекчен режим за преболедували и ваксинирани предлага д-р Брънзалов от Националния ваксинационен щаб.

Снимка: btvnovinite.bg

В болница "Царица Йоана" днес има зелен коридор, през който могат да се ваксинират хора на всякаква възраст и без предварително записан час. Предлага се единствено ваксината на Астра Зенека. Работното време е до 16 часа днес. Желаещите да се ваксинират не са много.

По-слаб интерес към ваксината отчитат и общопрактикуващи лекари.

Д-р Николай Брънзалов заяви, че пациентите все повече предпочитат други препарати, с каквито вече разполагат и личните лекари. Засега обаче те са в недостатъчни количества.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички общопрактикуващи лекари в област Бургас разполагат и с „АстраЗенека“, и с РНК ваксина, казват от Районната здравна инспекция. Наша проверка обаче показва друго.

Получилите РНК-ваксина трябва да я прилагат само на попадащите в четвъртата фаза на ваксинационния план - тоест на хора над 65 години или на такива с придружаващи заболявания.

Снимка: btvnovinite.bg

"Дадоха ни 2 флакона, което е 12 дози. Пациентите звънят постоянно, но те не попадат във възрастовата група, на която бихме могли да направим ваксини", обясни д-р Елка Попова, общопрактикуващ лекар.

Че пациентите предпочитат РНК-ваксините, потвърждава и общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб.

Според д-р Брънзалов - трябва да се помисли и за по-облекчен режим за хората, които вече имат някаква защита срещу COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!