"Много бързо институциите трябва да се задействат и да се проверят твърденията на Илчовски, за да не се нарани и без това крехката репутация на капиталовия пазар."

Това каза, финансистът и член на "Демократична България" Владислав Панев в предаването "Лице в лице".

В петък беше заседанието на парламентарната комисия за ревизия на управлението по скандалните твърдения на бизнесмена Светослав Илчовски за рекет и корупция.

„Това, което трябва да се установи, е дали е имало обмен на пари по сметките на Илчовски и на „Градус“, защото става дума за 65 милиона лева – много повече от чекмеджета, пълни със злато или евро. 65 млн. лева – с толкова твърди Илчовски, че е имало фиктивни сделки през 2017 г. с цел, според него, да надуят оборотите на „Градус“, да надуят неговите продажби и акциите да станат по-атрактивни за инвеститорите. Не знам дали това се докаже. И одиторите трябва да бъдат намесени, които са английска компания „Бейкър тили“, която не е от най-големите, но не и случайна компания в бранша“, каза Панев.

Той обясни, че е гледал отчетите на „Градус“:

„Видях, че има сериозен ръст на тяхната продукция - земеделска продукция, покупка на зърно и продажбата му. Това в някаква степен е доказателство на думите на Илчовски за завишени обороти, но трябва да се проверят тези неща, защото може да става въпрос за нещо съвсем друго“, обясни финансистът.

"От друга страна ако твърденията на Илчовски не се докажат и става дума за откровена манипулация, тогава „Градус АД“ има пълното основание да съди Илчовски за наранена репутация – става дума не просто за наранена репутация на една компания, а на целия капиталов пазар", добави Панев.

Според него и в единия, и в другия случай капиталовият пазар ще пострада за години напред и доверието в него ще се руши.

"Другата голяма икономическа тема е земеделието и земеделските субсидии. Десетки милиарди европейски субсидии се вливат в земеделието, в същото време селата се обезлюдяват и внасяме все повече земеделска продукция. Причината за това е, че субсидиите основно облагодетелстват производителите на зърнени култури", каза Панев.

По думите му тази политика да стимулираме истински продуктивното българско земеделие с висока добавена стойност

Тя ражда феномена 100 зърнопроизводителя да управляват 90% от пазара. Нямам никакво съмнение, че сектори като земеделието и строителство на пътища са сред основните язви за българската икономика”, коментира още Владислав Панев. 

Вижте целия разговор във видеото.