След 4 часа инфарктното заседание на комисията по ревизията на управлението на ГЕРБ приключи с решение стенограмата от заседанието, документите и снимките да стигнат до прокуратурата, до европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към ЕС, МВР, НАП и ДАНС.

Kомисията изслуша за втори път зърнопроизводителя Светослав Илчовски със сигналите му за рекет и корупция срещу близки до властта бизнесмени, министър и премиер.

Първият час от заседанието премина в остри политически спорове. Илчовски беше доразпитан по твърденията му за корупционна схема с участие на пенсионни фондове, а в залата отговаря и бизнесменът Иван Ангелов - Пилето, когото арендаторът обвини като посредник на държавен рекет.

Новият сюжет бяха злоупотребите с фиктивни сделки, в които, според сигнала, Илчовски е бил въвлечен от Ангелов. Целта според него била, старозагорската фирма да декларира нереален оборот и да продава акции на пенсионни фондове с цел източване.

Според Илчовски оборотът на фирмата на Ангелов бил 60 - 70 милиона, но после рязко паднал.

Обвиняваният Ангелов отвърна, че бизнесът му е чист и реален и заговори по всички теми от сигнала на Илчовски - за рекета, за кюлчетата, подарени на премиера Борисов, за жената, която била наета да го обслужи и да снима кюлчетата в спалнята му.

По думите му Борисов му помагал много пъти, защото бизнесменът се занимава и с експорт на продукция до Катар, Турция, където изискват ветеринарен сертификат. Съвсем нормално е в една държава  правителството да помага на чистия бизнес, заяви Ангелов. 

Той обясни, че си говори с премиера по веднъж на 10-15 дни, но добави, че не е поръчвал плеймейтка. Отрече и да е подарявал кюлчета на премиера.

Въпрос, на който бизнесменът Ангелов не отговори, е как точно Борисов му е съдействал за доставките на фирмата му през граница и колко е компетентен той по сертификати за храни.

Подалият сигнала Илчовски беше лаконичен на излизане от залата. Потвърди обаче, че бизнесменът жертва на издевателства в затвора е Миню Стайков. Вчера адвокатът на Стайков отрече той да е сниман в клип с издевателства.

Мая Манолова предложи стенограмата, документите и снимките от заседанието на комисията да бъдат изпратени до прокуратурата МВР, ДАНС, Европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана и останалите компетентни институции.