Крясъци и размяна на обвинения и заплахи на висок глас белязаха второто изслушване на земеделеца Светослав Илчовски в парламентарната комисия по ревизия. Той повтори казаното и по-рано за преплитане на едър бизнес и политика през конкретни фирми и конкретни функционери на ГЕРБ.

Илчовски направи това буквално обкръжен от депутатите от партията, чиято парламентарна група окупирала залата, в която се провеждаше заседанието на комисията. До него седеше собственикът на фирма „Градус“ Иван Ангелов. Илчовски го посочи като лицето, което свързва властта в агробизнеса с тази в държавата.

Той отново заяви, че два пъти е бил предупреждаван от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която по думите му го предупредила да спре да купува земя.

Кой от ГЕРБ на кого помага

На свой ред Ангелов заяви: „Особено съм изненадан от безскрупулните лъжи. 95% от нещата, които каза, бяха лъжи“. „Бойко Борисов на мен ми е помагал, защото аз правя голям експорт (…) молил съм го, когато съм имал някакви ветеринарни проблеми по границите (…) Бойко Борисов ми съдейства, като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертификати отговарят на европейския ветеринарен стандарт“, посочи Иван Ангелов.

Земеделецът на няколко пъти се обръщаше към него  с „чичо Иване“. „Г-н Ангелов, толкова Ви мразят хората, че всеки ден ми помагат такива, дето не съм ги виждал, от ГЕРБ, постоянно ми пращат информация какво правите!“, заяви Илчовски.

Освен това той обяви, че има и снимки с Ангелов от Монако, за където твърди, че е бил уговарян за фиктивно увеличаване на оборота на фирма, която предстои да излезе на борсата. По думите му става дума за 60-70 млн. лв. за няколко месеца: „Лошото е, че забърках и мои познати, казах им, че все пак премиерът ме е помолил, направихме на тая фирма оборот, все пак да имаме коз да ни ядат по-бавно“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Брутална лъжа, безогледна лъжа, никога не съм използвал името на премиера пред този господин“, репликира го Ангелов. Отношенията му с Борисов били „чисто мъжки, без да има нещо сексуално“.

По думите му двамата били на екскурзия.

Зърно на занижени цени

Пред комисията обясни и че е продавал по 30-40 000 тона зърнени култури при 15-20 лв. загуба на всеки тон в продължение на години.

На това босът на „Градус“ излезе с данни, че е купувал царевица на 280 лв. на тон от Илчовски, докато от друг доставчик цената е била по-ниска. Коментарът на земеделеца беше, че това е свързано с Ангелов дружество.

„Той ме обвинява мен в машинации, 20 г. назад да ми направят данъчна проверка, всяка данъчна проверка ми излиза в стотинки. Аз нямам никакви притеснения относно чистотата на работата си. При мен работят 1700 човека – само в „Градус“. Не смятам болниците „Токуда“ и „Сити клиник“, където работят 2300 човека. 4000 човека работят при мен. Това трябва да го кажа, защото при мен няма да работят 4000 човека и те да си взимат редовно заплатите, ако аз съм този идиот, който ме представя г-на“, заяви Ангелов.

Сериозна полемика се завихри около бартера на пилешко месо срещу фурми с Дубай, след като бизнесменът заяви, че е продал фурмите - а не са били предоставени на БЧК, както по-рано се разбра. Ангелов се оправда, че е човек на възраст и случаят е отдавнашен и е възможно да се е объркал.

Кюлчета и записи

Илчовски посочи и кой му е показал видео с издевателства над арестуван бизнесмен: лице на име Боян Марков, от Стара Загора, свързано със „сателитни фирми“. Станало на именния ден на Иван Ангелов, малко преди идването на друг гост – премиерът Бойко Борисов.

Стигна се до спор заради посочената година - 2017 г., при положение, че соченият за участник в клипа е арестуван повече от година по-късно. "Аз съм от село", оправда се Илчовски, като допълни, че трябва да си оправи "картотеката".

Той се обърна и към депутатите на ГЕРБ: „Вие сте рекетьори!“. „Изчаках малко да ви падне властта на такива като този до мен“, обяви още земеделецът.

Снимка: Ладислав Цветков

По отношение на кюлчетата, за които заяви на предното изслушване, че са били подарък за премиера Бойко Борисов, а също и за авторството на снимките със златни кюлчета, Светлослав Илчовски заяви, че и двете неща е чул от Иван Ангелов. Последният реагираше емоционално на всяко свое споменаване, като поне един път употреби и обиден епитет по адрес на Илчовски.

„Представяте ли си каква идиотщина – че една плеймейтка много евтина! Ей, Бойко Борисов не е такъв човек, не се занимава с такива неща. Той е човек с достойнство, ще си намери кой да му плати много по-красива и по-скъпа“, отговори иронично Ангелов на Илчовски.

Той не отговори категорично дали свързана с него фирма е концесионер на стопанство "Витошко Студена", в която е бил именният ден с участието на премиера.