Негативната перспектива на дружествата на "Еврохолд" ще вдигне лихвите на кредитите по сделката между холдинга и "ЧЕЗ-България”. Това посочи председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов в студиото на "Лице в лице". Той обаче беше категоричен, че цялата ситуация не крие риск за гражданите и за енергийната сигурност на страната.

Доклад на кредитната агенция "Фич" постави негативна оценка на три от дружествата на "Еврохолд" с мотива, че има рискове по линия на дълговете в структурата, както и заради съмнения за интеграцията и изпълненията.

Николов обясни, че покрай опита на Гинка Върбакова да закупи ЧЕЗ, е предупредил в доклада на енергийната комисия да се запишат подобни рискове. Причина е била неяснотата около компанията, за която не се е знаело как ще финансира и управлява дружествата под шапката на "ЧЕЗ-България".

Експертът посочи, че е важно да няма случайно финансиране при такива сделки. Той подчерта, че се преекспонира ситуацията около собствеността на "Еврохолд". За него е важно операторът да има достатъчно състоятелност, с която да изпълнява програмите. По думите му холдингът има голямо портфолио от различни дейности.

Според него всичко се пречупва се през политическата лупа на управляващи и опозиция.

Относно сделката Николов сподели, че няма притеснения, защото законът дава правомощия на КЕВР, КЗК и на ДАНС да извършва проверки и така няма риск за енергийната система. По думите му сделката е възможна, но е важно да се изяснят плановете за управлението и дали ще има смяна на ръководството на енергийната компания.

Относно неприетата оставка на шефа на НЕК Петър Илиев, енергийният експерт посочи, че има напрежение в бизнеса. Работодателите обявиха, че НЕК манипулира енергийния сектор като защитава интересите на определени фигури.

Николов обясни, че е говорил няколко пъти с Илиев, като е съветвал електроенергията да се продава за "ден напред", но експертите на шефа на НЕК го съветвали да се продава енергията изцяло и първоначалните условия са били, по думите му, съмнителни. "Доколкото знам, вече ги е разбил на много части. Надявам се да може да ги продаде към бизнеса, а не към един участник", коментира Николов.

„Няма нужда да се продава енергия през посредник, като може директно към търговеца”, каза той.

Диверсифицирането на газовия пазар е стъпка по пътя ни към партньорство в Европа. Но българската газова борса ще бъде в началото ниско ликвидна и ще бъде лесно манипулируема, обясни депутатът.

Николов се надява съдебните процеси за търга за „Балкански поток” да приключат до края на годината, като посочи, че чрез нашата инфраструктура имаме нови възможности да доставяме газ до съседни страни. От друга страна ще получаваме синьо гориво от нови точки.

Това ще даде възможност на „Булгаргаз” да преговаря за по-ниски цени.