На пръв поглед всички компоненти за едно успешно финализиране на сделката са налице. Това коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков във „Важното, казано на глас“ по bTV Радио.

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд България”, се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България.

Управляващите вече заеха позиция – държавата няма роля в сделката за ЧЕЗ. При първия опит за продажба на компанията беше избрана пазарджишката „Инерком” на Гинка Върбакова. Заради съмнения около сделката Теменужка Петкова подаде оставка, която не беше приета.

Трайков отбеляза като положителна страна на новия купувач финансовият ресурс, с който разполага. Отпадат неудобните въпроси от миналия път щом не може да се докаже прозрачно откъде ще дойдат парите, какво стои отзад, коментира бившият енергиен министър.

Друг плюс е, че Еврохолд са били близо 15 години пред инвеститорите у нас и има инвестиционна култура. Големият минус очевидно е, че досега цялата структура няма почти никакъв досег със сферата, посочи той и допълни, че това ще се гледа под лупа. 

По думите на Трайков този път държавата се държи по-адекватно за сметка на поведението на управляващите в случая с „Инерком” и Гинка Вълбакова. Правителството не може да се намеси пряко, но чрез своите регулатори може да контролира, стана ясно от коментара на бившия енергиен министър.

Той отказа да коментира позицията на ДПС, че сделката се случва в „тежка корупционна тишина“, нито слуховете, че зад „Еврохолд” стои Цветан Цветанов. Дефектите при сделката с „Инерком” бяха съвсем очевидно, допълни бившият енергиен министър.

Във „Важното, казано на глас“ Трайков съобщи, че има акции в „Еврохолд”, които е закупил за няколко хиляди лева преди повече от 10 години. Той обаче не е търсен за съвет при решението да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България.

Според него АЕЦ "Белене" е невъзможен проект, ако правителството не отстъпи от първоначалните си условия. Или инвеститор няма да има, или правителството ще приеме да даде гаранции на инвеститора, което ще бъде скандално, допълни Трайков.

От 1 юли цената на тока скача с почти 4%. От КЕВР предупредиха, че ако се изпълнят исканията на дружествата, токът трябва да поскъпне с 60%. Бившият енергиен министър обаче не очаква да се стигне до ново поскъпване скоро.