Специализираният наказателен съд в момента снема вината само от себе си, но и другите съдилища биха могли да санкционират използването на СРС, посочи в предаването „Лице в лице“ Тихомир Стойчев – експерт по национална и международна сигурност.

Днес от Специализирания наказателен съд съобщиха, че не са издавали разрешение за прилагането на специални разузнавателни средства спрямо настоящия министър-председател.

През миналата седмица ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ обяви, че има данни, че 32-ма политици са били подслушвани от от звено „Вътрешна сигурност“ на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди и служебният силов министър Бойко Рашков, като заяви, че и спрямо премиера ген. Стефан Янев е било прилагано СРС.

„Много проверки трябват сега, за да се види, ако тези 32 случая действително висят“, отбеляза Тихомир Стойчев. Според него винаги могат да се намерят основания за подслушване. По думите му ген. Атанасов се прави на изненадан, че това се е случвало. Той вдига топката сега към служебното правителство, смята експертът.

„Трябва да се върнем назад към историята, за да видим, че причинно условните връзки за такъв вид политическа престъпност – употреба на службите целево, използване на вратичките на законите, за да се прилагат СРС-та срещу противника, всъщнос са част от нашето битие“, добави Тихомир Стойчев.

„Виждаме през годините една задълбочаваща се политизация на тези служби, не до техните върхове, а до техните ниски и средни равнища“, отбеляза той.

Според експерта предпоставките за злоупотреба със службите и със СРС като техен инструмент са заложени твърде отдавна.

„Когато се направи опит това да бъде регламентирано, се оказа, че мнозина са заинтересовани да останат вратички в законите. Други, чрез реформи на службите, да си осигурят партизани, които да им бъдат верни и да ги слушат и да използват този инструментариум не за защита на националния и обществения интерес, а за да защитават партията, която им е дала възможности за заемат високи позиции“, обясни Тихомир Стойчев.