Специализираният наказателен съд не е издавал разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо настоящия министър-председател, както и спрямо лица от политически формации, споменати в медиите. Това се казва в съобщение на Спецсъда.

През миналата седмица ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ обяви, че има данни, че 32-ма политици от „Има такъв народ“, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани от звено „Вътрешна сигурност“ на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди пред bTV и служебният силов министър Бойко Рашков, като заяви, че и спрямо премиера ген. Стефан Янев е било прилагано СРС.

Мая Манолова пък от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че първата задача на 46-тия парламент ще бъде да се състави анкетна комисия, която детайлно да проучи скандала.

„Това е начинът да се противопоставим срещу замитането на следите, защото и до нас достига информация, че се унищожават веществени доказателствени средства, че ще бъде потулен този огромен скандал. Факт е, че ние в момента очакваме шефовете на служби, които са извършвали тези нарушения, да проверят сами себе си“, заяви Мая Манолова. 

Арман Бабикян каза, че разрешенията са дадени от спецсъда. „Ако спецсъдът продължава да настоява за това и, разбира се, обикновени съдилища, ще се наложи, след като изчакаме законоустановения срок, ние да оповестим номерата на делата, които се намират там“.

От Националното бюро за контрол за срс-та заявиха, че са започнали проверка, включително и за законосъобразното съхраняване и унищожаване на информацията, получена чрез СРС.

От Специализирания наказателен съд съобщават, че след изказванията е направена проверка в регистрите и данни за подслушване на политици не са открити.

„По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение "Демократична България" за това, че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите“, се казва в съобщението на Спецсъда.

Оттам уточняват още, че дейността им по прилагане на СРС се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и до момента в докладите не били констатирани никакви нарушения.

Председателят на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова и хора от коалицията внесоха искания в Националното бюро да се провери били ли са подслушвани.

От Националното бюро за контрол на СРС и днес отказа интервю на екипа ни. Оттам публикуваха съобщение:

„НБКСРС на извънредно заседание реши да извърши проверка на всички процедури по искане, разрешаване и прилагане на СРС в Държавна агенция "Технически операции", Държавна агенция "Национална сигурност", Главна дирекция борба с организираната престъпност и Дирекция "Вътрешна сигурност" към Министерство на вътрешните работи. Националното бюро ще извърши проверка и за законосъобразното съхраняване и унищожаване на информацията, получена чрез СРС". 

„Но докато няма факти, някой на някого някъде нещо си бил казал и ние да правим анализ на анализите на някого не е редно“, коментира председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

„В бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е Бюро, което е назначено то българския парламент и с представителство то всички парламентарни групи, които са дали своите кандидати. Имаше официално публично изслушване, на което и медиите присъстваха. Нека да се види какво ще направят те, защото те са единствените, които могат да боравят с цялата налична информация", каза Цветан Цветанов. 

А президентът Румен Радев днес в Брюксел коментира, че решения и предложения за промени в ръководството на службите прави кабинетът.